Az orvos válaszol

Chlamydia jeligéjű olvasónk a nevezett baktériumról szeretne többet megtudni.

Családi körDr. Szirmák Eszter2006. 01. 13. péntek2006. 01. 13.
Az orvos válaszol

Három alfaja ismert. Az egyik okozza a trachoma szemfertőzést, amelynek végkifejlete vakság is lehet. A másik madarakról kerül emberre, és az úgynevezett pszittakózist okozza. Tünete a fejfájás, a három-négy nap alatt egyre magasabbra emelkedő láz, majd a száraz köhögés. Izomfájdalom, elesettség, depresszió kíséri a vezető tüneteket. Az esetek nagy részében a lép megnagyobbodik. A mellkasröntgenen foltos beszűrődés látható. Érdekessége, hogy a fehérvérsejtszám, a vörösvértest-süllyedés és a májenzimek általában normálisak. A diagnózist a kórokozó kimutatásával támasztjuk alá. A terápia: antibiotikum. Mégpedig tetracyclin, ilyenfajta túlérzékenység esetén pedig erythromycin.
A harmadik alfaja, a tüdőgyulladásért felelős Chlamydia törzs manapság gyakran okoz fertőzést, s egyúttal akár szívkoszorúér- és egyéb érgyulladást, elősegítve ezzel az érelmeszesedés folyamatát. Az érelmeszesedés okozta érfali eltérésekben sokszor azonosították a kórokozót. Kimutatták, a fertőzött állatok antibiotikus kezelése csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Az még nem bizonyos, vajon az antibiotikus kezelés befolyásolja-e emberben is az érelmeszesedés kialakulását.
A betegség megnyilvánulhat torok-, melléküreg-, hörgő- és tüdőgyulladásban. A felső légúti tünetek vezetik be a lázat és a kezdetben száraz, váladék nélküli köhögést. A tüdőgyulladás gyakran hasonlít a Mycoplasma pneumoniae kórokozó okozta tüdőgyulladásra, néha pedig együttesen okozzák a tüneteket. A fehérvérsejtszám-szaporulat a Chlamydia okozta tüdőgyulladásban is hiányzik. A mellkasröntgen vizsgálata során általában kis beszűrődések láthatók.A diagnózis felállítása nem könynyű. Az úgynevezett antitesttiter lehetőséget biztosít a Chlamydia-fertőzés kimutatására, de nem tesz különbséget a három alfaj között. Elkülönítésük másfajta teszttel lehetséges. A kezelés alapja itt is a tetracyclin antibiotikum. A kezelés legalább tizennégy napos, de ma már sokszor adjuk az antibiotikumot három héten keresztül.