Belső tanácsadók

Vannak, akikkel szinte naponta előfordul, hogy hirtelen megérzésük vagy álomlátásuk rövid időn belül valóra válik. Elég, ha erősen gondolnak egy szeretett személyre, bizonyosan számíthatnak közeli jelentkezésére. Mondjuk, megcsörren a telefon, és a vonal másik végén máris halljuk a vágyott hangot. Valakiét, aki fontos nekünk. Rendszerint kisebbfajta csodaként éljük meg a jelenséget, s csak fokozatosan ismerjük fel, hogy lényeges döntéseinkben csalhatatlan tanácsadóként szegül mellénk egy belső hang, ami nem más, mint a megérzésünk. Előbb-utóbb rájövünk, érdemes figyelembe venni, hallgatni rá.

Családi körBalogh Mária2006. 01. 27. péntek2006. 01. 27.
Belső tanácsadók

Egy neves színész házaspár például néhány éve családi kirándulásra készült, amelynek tragikus baleset lett a vége. Az utólagos számadás során mind a feleség, mind a tolószékbe kényszerült férj állította, ezer jel figyelmeztette őket arra, hogy ne keljenek útra. Nem hallgattak a megérzésükre. Kár volt. Rosszkor rossz helyre mentek.
A megérzés nem csupán néhány kiváltságos személy számára hozhat jó eredményt. Kutatások igazolják, hogy ezt a különös képességünket használni lehet és kell is céljaink megvalósításához. Párkapcsolatban vagy munkahelyválasztásban éppúgy, mint rossz szokásaink levetkőzésében. Aki képes érzéseire figyelni, gondolataiban elmélyülni, az pontosan tudja, hogy a megérzés nem csupán akkor neszel fel, ha bajban vagyunk, hanem folyamatosan irányít bennünket. Csak figyelnünk kell, mivel az élet ezer apró ingere elvonja tőle a figyelmünket, megnehezíti a befelé fordulást. Ha viszont a megérzésünk makacsul és kitartóan jelez, óva int bennünket, hogy valaki a környezetünkben akadályozza a boldogulásunkat, akkor még mindig ott van egy további gát: a tudatunk. Azt tanultuk ugyanis, hogy ami konkrétumokkal nem magyarázható, az nem is létezik, csupán a képzeletünk szüleménye. Ezzel szemben majdnem minden ősi nép tagjai magától értetődőnek tekintik az úgynevezett hatodik érzék létezését. Ez a képességünk azonban nem tud kibontakozni, ha nyomás alatt állunk, ha feszültek vagyunk, szorongunk, netán félelmek gyötörnek bennünket. Agyunknak az érzésekért és a megérzésekért felelős jobb oldala akkor válik aktívvá, ha tudatosan nem gondolunk semmire.
Örök kérdés, hogy a férfiaknak vagy a nőknek vannak-e jobb megérzéseik. A kutatók szerint a gyengébb nem képviselőinek, ők ugyanis jobban figyelnek és sokkal fogékonyabbak a belső hangra.