Levegőt!

Hazánkban körülbelül kétszázezer asztmás beteg él, számuk az elmúlt tíz év során majdnem megháromszorozódott. Közülük több mint tízezren szenvednek súlyos asztmában - ők azok, akik nap nap után a levegőért harcolnak, évszaktól függetlenül is súlyos rohamokkal küszködnek, és emiatt nem élhetnek teljes életet.

Családi körPethes József2006. 01. 20. péntek2006. 01. 20.
Levegőt!

- Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége a közelmúltban többek között azért is fogott egy felmérés készítésébe az érintettek között, hogy minél több emberrel megismertesse a betegséget - mondta el lapunknak Pós Péter elnök.
Az asztma krónikus tüdőbetegség velejárói a visszatérő nehéz légzés, zihálás, szorítás a mellkasban és köhögés. Legsúlyosabb esetben a légutak olyannyira begyulladnak és beszűkülnek, hogy minden légvételért meg kell küzdeni. A kiváltó okok nem teljes mértékben ismertek, részint öröklődik a hajlam, részint a környezeti hatások is (por, dohányfüst, atkák, vegyszerek) befolyásolják kialakulását. A súlyos betegek évente két-három kórházi kezelésre szorulnak, rohamaik mindennap jelentkeznek, naponta kell belégzőkészüléket használniuk. A légszomj miatt álmukból is felébredhetnek, s a rohamok miatt halálfélelmet éreznek.
Nagy gond, hogy a súlyos asztmás betegeken még a kórházban sem tudnak érdemben segíteni, panaszaikat csak részben lehet enyhíteni. Herjavecz Irén, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa szerint a súlyos asztmára adott szteroidos kezelés csak átmenetileg javítja a betegek állapotát, és a gyakran szájon át bevett szereknek hosszú távon veszélyes mellékhatásai vannak. A súlyos asztmások kezelése ma még megoldhatatlan feladat az orvostudomány számára.

Segítsünk magunkon
Enyhébb asztmás rosszullétek fellépésekor házi gyógynövénykészítményekkel enyhíthetjük a tüneteket.
A kasvirág, martilapu, izsóp, csalán, aranyvessző, kamilla és kakukkfű hatóanyagai lazítják a hörgőket és segítik a letapadt nyák fellazulását. Forrázatukból napi egy-két csészével ajánlott elfogyasztani.
Kamillából is készíthetünk forrázatot két púpozott teáskanál gyógynövény és egy csésze víz felhasználásával. Hagyjuk tíz percig letakarva állni, majd törülköző alatt inhaláljunk a gőzében.
Orvosi zsálya szárított leveleiből is tehetünk hozzá.
A fokhagyma is gátolja a légutakat szűkítő nyálka termelődését.
Sokat segíthet az étrend-kiegészítőként szedett magnézium, a C- és E-vitamin.