Született túlélők a nők

Nem dörögtek az ágyúk, mégis mindenféle megelőzés nélkül évente annyian haltak meg honfitársaink közül daganatos betegségekben, mintha háború lenne? Húsz éve alakult A rák ellen az emberért, a holnapért! alapítvány. A civil mozgalom azért indult, hogy ne kelljen annyi embernek meghalnia.

Családi körKálmán Zsuzsa2006. 01. 06. péntek2006. 01. 06.
Született túlélők a nők

Nő soha nem írhatta volna meg a Himnuszt vagy a Szózatot. A férfiak inkább hajlamosak belehalni a nagy ügyekbe. Haza, szabadság - és rák! A nők genetikailag túlélők. Ha a legkisebb esély van a túlélésre, egy nő inkább megtalálja a módját. Ezt állítja dr. Farkas Ilona onkológus, a kuratórium titkára.
- A férfiak élnek olyan életet, amellyel kihívják maguk ellen a betegséget. Ma arányaiban a legtöbb daganatos megbetegedés a középkorú férfiaknál fordul elő, méghozzá szájüregrák formájában. Míg méhnyakrákban adott idő alatt ötszáz nő betegszik meg, addig a szájüreg- és gégeráknak ugyanennyi idő alatt 1400 férfi esik áldozatul, nyolcvan százalékuk munkaképes korú. Miközben a szűrés mindössze egy tükröt és havonta fél percet igényel. Ha valaki belenéz a szájába, s lát egy szokatlan fehér vagy piros foltot, menjen el orvoshoz, mert ha időben kezelni kezdik a kórt, gyógyítható.
Az A rák ellen az emberért, a holnapért! alapítvány legfőbb célja, hogy a gyakorlatban megmutassa: a rák megelőzhető, és a betegségből meg lehet gyógyulni. Iskolai plakátok, előadások szervezése, önsegítő civil szervezetek támogatása, ingyenes tájékoztató kiadványok, folyamatos támaszadó szolgálat működtetése orvossal, dietetikussal, masszőrrel, segélytelefonnal, lábadozók nyaraltatása, tankonyhák és főzőtanfolyamok szervezése szerepel mindennapi tevékenységeik között. Nem mindent tudnak teljesen ingyen nyújtani, de például az egyhetes, nyári tábor a balatoni életmódházukban teljes ellátással 15 ezer forint. Ám ha valakinek erre sem telik, valahogy kigazdálkodják a költségeket. Egyébként a balatoni ház is adomány egy hálás betegtől.
- Manapság az a csoda, ha valaki nem kap rákot - mondja dr. Farkas Ilona. - A dohányzás, az ivás mindig is kockázati tényező volt, de akkor nőtt meg ugrásszerűen a rákos megbetegedések száma, mikor megszaporodtak környezetünkben a kémiai rákkeltők: a vegyi gyár, a benzinkút, a műanyagok és a műételek.
Az alapítvány jól bevált recepteket kínál a megelőzéshez. Például hogy lehetőleg friss ételt kell enni, és nyersen. Hogy a kenyér ne penészes gabonából készüljön, hanem teljes kiőrlésű lisztből. Hogy lehetőleg akkor is menjünk el szűrésekre, ha nincs panaszunk. Amíg még nem késő.

Támaszadó szolgálat: 06-1/367-5144.
Információs központ: 06-1/455-0553.

Ezek is érdekelhetnek