Kismamáknak halmájolaj

A téli hónapok fáradékonyságának, aluszékonyságának egyik fő oka, hogy kevesebb vitamin jut a szervezetünkbe, kevesebbet mozgunk, rövidebb ideig tartózkodunk a szabadban, mint más évszakokban. A valódi vitaminszükséglet mindenkor függ életkorunktól, szervezetünk igénybevételétől és egészségi állapotától.

Családi körBalogh Mária2006. 02. 03. péntek2006. 02. 03.
Kismamáknak halmájolaj

Nők esetében befolyásoló tényező még az áldott állapot, a szoptatás vagy a változó kor. A túlzott napozás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a dohányzás, a stresszes életmód mind-mind rombol bennünket. Fogyókúra előtt ajánlatos szakember véleményét kikérni, ugyanis a rosszul megtervezett súlycsökkentés komoly vitaminhiánnyal jár. Ugyanezt a hatást érjük el, ha olyan gyógyszereket szedünk, amelyek gyorsítják a vitaminok kiürülését szervezetünkből - tudtuk meg Papp Éva belgyógyász szakorvostól. Fontos betartani a vitaminok szedésére vonatkozó utasítást, mivel a túlzott mennyiségű bevitellel kóros állapot alakulhat ki. A készítmények vitamintartalmát egyébként mindenkor élelmiszer-alapanyagokból vonják ki: a C-vitamint például csipkebogyóból, a B-t élesztőből, az E-t pedig szójából vagy kukoricából.
A-vitamin: felnőtteknek naponta 1 mg szükséges, szoptatós anyáknak ennél több. Erre többek között a légző- és emésztőrendszer, a bőr ép fejlődéséhez, a szem ideghártyájának működéséhez, a magzat megtartásához van szükségünk. Megtalálható a halmájolajban, a sárgarépában, a gyümölcsökben, a tejben és a tejtermékekben.
D-vitamin: természetes forrása, ha naponta 15 percet napon tartózkodunk, nyáron 11 óra előtt vagy 15 óra után. A halmájolaj, a tojás, a szardínia, a tonhal, a lazac, a tej és tejtermékek tartalmazzák a legtöbb D-vitamint. Hatása A- és C-vitaminnal, valamint kalciummal, foszforral együtt érvényesül a legjobban.
E-vitamin: gyermekeknek naponta 3-6 mg, felnőtteknek 8-10 mg szükséges. A májban, a zsírszövetekben, a szívben, az izmokban, a herékben, a méhben, a vérben, a mellékvesékben és az agyalapi mirigyben raktározódik. Szükséges a sejthártyák épségének megőrzéséhez (öregedéskésleltető), az egészséges vérsejtek kialakulásához, a fehérjék anyagcseréjéhez, gyorsítja az égési sérülések gyógyulását. Természetes forrása a növényi olajok, a búzacsíra, a szójabab, a brokkoli, a kelbimbó, a spenót, a tojás és a teljes kiőrlésű gabona.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek