Aranylabda: Rodriék csalásáról beszélt egy szavazó újságíró
origo.hu
Palacsintával kezdett, alig tízévesen - hatvankét esztendős korára pedig a grillázs mestere lett a hejőbábai Nagy Istvánné. A konyhaasztalnál fényképalbumot lapozgatunk, telis-tele Piri mama cukortortaremekeivel.
- Mindig szerettem a konyhában sürgölődni. Kitől örököltem? Fogalmam sincs, anyukám például nem szívesen állt a tűzhely mellé. Tizenévesen már elhívtak sütni, ha valahol családi ünnepség volt. Postáskisasszony, később bolti eladó voltam a falunkban, de legtovább férjemmel együtt a hejőbábai pszichiátriai otthonban dolgoztam, onnét mentem nyugdíjba.
- Mégis honnan ered a grillázskészítés tudománya?
- Egy nénitől tanultam a szomszédos Sajószögeden, már nem él. Egyszer végignéztem, hogy dolgozik. Aztán hazamentem, és estétől hajnalig kísérleteztem. Reggelre fekete volt a karamellás diós massza, mert a temérdek újraolvasztástól megégett, de azért én addigra megtanultam a formázás, kiszabás alapjait. Főleg azt, hogy a gyorsaságon múlik minden. Mert a grillázs és a díszítő cukorhab hirtelen megkeményedik, nincs idő pepecselni, máskülönben újra kell olvasztani, ami rontja a minőséget. Ma már a legforróbb masszát is csupasz kézzel megfogom, a gyerekeim szerint "hőálló" lett a kezem. Grillázzsal dolgozni kesztyűben lehetetlen, mert hozzáragad, a nejlon meg elolvad. Olajos, vajas vagy vizes kézzel formázok.
- Elnézve az albumot, nagyon változatosak a felkérések.
- Családi eseményekre mindig valami különlegeset kérnek. Barna-fehérben; mert a színezést én giccsesnek tartom. Gólya, bölcső, gitár, számítógép, furulya, virággal vagy zöldségekkel teli díszkosár, macifej, repülőgép, anyaállat a kismalacokkal, autó, kombájn, mindegyik az ünnepelt hobbiját, foglalkozását jelzi. Esküvőkre, bérmálásokra általában szív, galambpár és cukortemplom dukál.
- És ez az emeletes bérház, falhoz döntött létrával, előtte tűzoltóautóval?!
- Gyulára vitték esküvőre, a tűzoltó vőlegény éppen megmenti a háztetőről leugrani készülő menyasszonyt. Ez a telefonfülke egy rendőrnőnek készült, aki húsz éve egy fülkénél ismerkedett meg a jövendőbelijével. A paragrafussal díszített cukortortát diplomaátvételre rendelték. Egyszer a menyasszonyi torta mellé ötvenkét malackát kértek, hogy a meghívottakat megajándékozzák velük. A helyi postát is megformáltam postásnőnk házassági évfordulója és tizenöt éves munkahelyi jubileuma alkalmából.
- Egyáltalán hogyan készül a cukortorta?
- Legfeljebb négy óra, meg négy csomag porcukor, egy kiló őrölt dió, három tojásfehérje és citromlé kell hozzá. A kristálycukrot nem szeretem, mert gyakran rossz minőségű. Ha nekiállok, hozzám senki ne szóljon, senki ne lépjen a konyhába! A méhecskét, amint éppen rászáll a kaptárra, egy mezőgazdász egyetemista születésnapjára kérték. Ezzel csaknem fél napot dolgoztam, olyan bonyolult volt a szárnyak, lábak megformálása, díszítése.
- Mi lesz a sorsa ezeknek az egyszerre időtálló és finom remekműveknek?
- Ahol gyerekek vannak, ott még a száraz, hűvös hely sem menti meg őket az elropogtatástól. Egyébként sokáig megmaradnak, mert csak a nedvességre kényesek. Szlovákiába, Erdélybe, Németországba autóval szállítják őket, jól bedobozolva még postázhatók is.
- Magának készített már valamit?
- Soha. A négy unokámnak igen, a két fiam és a lányom viszont már rá sem tudna nézni. A tarifáimon is nevetnek. Valamikor húsz forinttal kezdtem, most ezret kérek egy tortáért. Az otthonnak persze, ahol nagyon szerettem dolgozni, karácsonyra mindig ingyen készítek egyet.
origo.hu
borsonline.hu
travelo.hu
hirtv.hu
teol.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
mandiner.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
origo.hu