Árulkodó körmölésünk

Újabban meglepő dolgot kérnek az álláskeresőktől a munkát hirdetők: kézzel írott önéletrajzot, fényképpel. Az utóbbi még hagyján (bár szerintem egyetlen igazolványkép sem képes visszaadni valakinek az egyéniségét). Azt viszont elsőre nem értettem, egy számítógépen szépen megszerkesztett önéletrajz helyett miért jobb a kézírásos bemutatkozás.

Családi kör2006. 03. 24. péntek2006. 03. 24.
Árulkodó körmölésünk

A munkáltatók bizonyára ilyenkor a jelentkezők kiszűréséhez grafológus szakértő segítségét veszik igénybe, hogy "valós" képet nyerjenek az illető személyiségéről. Ha a világ számos országában már bevett szokás az írásszakértő véleményének meghallgatása a munkatársak kiválasztásakor, mi, magyarok miért ne követnénk a példájukat? A grafológia hívei úgy vélik, az íráselemző képes megmutatni a jelentkező azon képességeit, illetve hátrányait, amelyek a géppel írt önéletrajzból nem derülnek ki. Az ebben kétkedők szerint tudományosan megalapozatlan, mi több, elhibázott lehet kézírás alapján messzemenő következtetéseket levonni valakinek a jelleméről. Gondoljunk csak egy száguldó lángelme "macskakaparására", akit ez a hibája élete végéig munkanélküliségre kárhoztathat, míg gyöngybetűkkel gyenge képességűek is megtanulhatnak írni.
A grafológusok szerint a szálkás vagy a gömbölyded írás markáns személyiségbeli különbségekre hívja fel a figyelmet. Előbbi racionális beállítottságot, utóbbi beleérző lelkületet sejtet. A kérdés persze az, a munkáltató melyik típusra tart igényt. A kérést mindenesetre komolyan kell venni, hiszen már az első benyomást elronthatja, ha nem a cég kívánalma szerint érkezik be a pályázat. Hadd javasoljam a szorongó "szépírótanoncoknak", kézzel írott önéletrajzuk mellett küldjenek azért egy számítógépen kinyomtatott, talpraesett szakmai életrajzot is.

Ezek is érdekelhetnek