Három tubus, egy fogkefe

Tíz foga hiányzik az átlag magyarnak, csaknem három tömött és egy szuvas - ez derült ki a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának kutatásából. Száz emberből csupán egy mondhatja el magáról, hogy teljesen ép fogazatú.

Családi körSzijjártó Gabriella2006. 03. 03. péntek2006. 03. 03.
Három tubus, egy fogkefe

Tavaly egy fő évente átlagosan kevesebb, mint három tubus fogkrémet és egy fogkefét használt el - szemben a magyar fogorvosok által javasolt hat-nyolc tubussal és három-négy fogkefével. A népesség tizenöt százaléka az elmúlt öt évben nem járt fogorvosnál; a tizenkét évesek egytizede - saját bevallása szerint - soha nem mos fogat. Ezekkel az adatokkal hazánk az uniós mutatószámok alig egynegyedénél tart.
Csoda-e hát, hogy nálunk csaknem mindenki valamilyen fogászati vagy szájüregi megbetegedésben szenved? Ráadásul az elmúlt tizenöt évben két és félszeresére emelkedett hazánkban a szájüregi ráktípusok előfordulása - ez évi 2200 új megbetegedéssel és 1700 halálesettel egyenlő. Ha semmit sem teszünk, a helyzet nem hogy javulna, tovább rosszabbodik - magyarázza Gyenes Monika fogszakorvos.
Mindezeket mérlegelve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2005-ben pályázatot hirdetett fogászati megelőző programra. A részt vevő csaknem kétszáz körzeti fogorvos sokszor megdöbbentő tapasztalatokkal gazdagodott. Többen úgy ítélték meg, hogy körzetükben a negyven év feletti, dohányzó és/vagy alkoholizáló férfiak a legveszélyeztetettebbek. Az élet igazolta őket: tizennyolc esetben fedeztek fel korai stádiumú, még gyógyítható szájüregi rákot olyanok körében, akik csak a kampány hatására mentek el fogorvoshoz. Holott a szájüregi rákszűrés ingyenes, a rizikócsoportokban félévente ajánlott, mivel a szájüregi daganatok igen gyorsan előrehaladó rákfajták.
A várandós kismamák számára a terhesség ideje alatt és azt követően még három hónapig minden fogorvosi kezelés, még a fogpótlás is térítésmentesen jár. Ezt nagyon fontos tudniuk, hiszen egyszerre két ember egészségéért felelősek: sajátjukért és leendő gyermekükéért. A fogcsírák ugyanis már a terhesség alatt kifejlődnek, nem mindegy tehát, mivel táplálkozik a kismama, mennyire vigyáz egészségére.
A tizennyolc éven aluli gyermekek fogápolásának fontosságával mindenki tisztában van - gondolhatnánk. A gyakorlat és a programban részt vevők tapasztalatai azonban korántsem ezt mutatják: voltak olyan települések, ahol a gyerekek életük első fogkeféjét most, a fogorvostól kapták!

Ezek is érdekelhetnek