Jogi esetek

Részaránykáosz

Családi körTanács Gábor2006. 03. 24. péntek2006. 03. 24.
Jogi esetek

Nagyon sok levelet kapunk a szövetkezeti részaránytulajdonnal kapcsolatban. Mai esetünk ezért egy ezzel kapcsolatos, végkimenetelében csak részben megnyugtató történet.
Két határos község - nevezzük Alsófalvának és Felsőfalvának - szövetkezetei számára jelöltek ki részarányföldeket. Egy öregasszonynak a felsőfalvi szövetkezetben volt részaránytulajdona. Nem adatta ki, hanem egy részarányalapba tartozó földet folyamatosan használt, egészen 2002-ben bekövetkezett haláláig. Gyermekei sem mérették ki a földet, hiszen a határok nyilvánvalóak voltak, tovább használták az ingatlant. 2004-ben jelentkezett egy alsófalvi házaspár, hogy az öregasszony örökösei jogtalanul szántanak-vetnek az ő termőföldjükön, hiszen azt az alsófalvi földkiadó bizottság nekik adta ki. Két év jogosulatlan használatért ötszázezer forint elmaradt haszonnal számoltak - aki olvasóink közül gazdálkodik, az el tudja képzelni, hogy mekkora és milyen minőségű föld kellene ekkora tiszta haszon kitermelésére.
Az öregasszony örökösei megszeppentek, hiszen amikor ellátogattak a földhivatalba, kiderült, hogy az ingatlan valóban nem a felsőfalvi szövetkezet részarányalapjában van, hanem az alsófalvi földkiadó bizottság határozatával 2002-ben az említett házaspár tulajdonába került. Az ingatlan-nyilvántartás pedig hitelesen bizonyítja, hogy a föld kié - azzal szemben elég nehéz bármit is bebizonyítani.
Csakhogy ekkor el kellett gondolkozni azon, hogyan is került a felsőfalvi részarányalapból az alsófalviba a terület. Ugyanis mindenfelől felsőfalvi földek vették körül. Az ingatlan-nyilvántartásban pedig az szerepelt, hogy 2002-ig a felsőfalvi részarányalapban volt a terület, akkor viszont az alsófalvi földkiadó bizottság mint alsófalvi földet kiadta a most tulajdonosként fellépő házaspárnak. Vagyis a föld két tulajdonost is elfogyasztott: Felsőfalváról átkerült Alsófalvára, onnan pedig a házaspár tulajdonába.
A bíróság ebből kifolyólag úgy ítélt, hogy a földhivatal követett el hibát, egyszerű tévedés történt. Bajosnak ítélték azt is, hogy nevezett házaspár miért nem jelent meg saját földjén két éven keresztül. Nem akarhattak olyan nagyon termelni, ezért aztán a föld maradt a felsőfalvi részarányalapban.
A dolog hátterében az áll, hogy a szövetkezeti földek kiadását laikusokból álló földkiadó bizottságok intézték, ezeken belül pedig virágzott a korrupció. Az elmúlt években kiderült, az ingatlanokat olykor összevissza mérték ki, az ingatlan-nyilvántartás gyakran köszönő viszonyban sincs a valósággal. Jelen esetben az történhetett, hogy az alsófalvi földkiadó játszott össze valakivel a földhivatalból, és egy tollvonással - a nyomok eltüntetésével való fáradozást mellőzve - áttették a földet Alsófalvára, onnan pedig kiadták a házaspárnak. Ők tudták, hogy az ügylet simlis, ezért nem is mentek oda, csak amikor úgy gondolták, hogy már lehet.
A "balhét" a földhivatal viszi el, hiszen ott jegyeztek be nyilvánvalóan rossz adatokat. De nincs az a környékbeli ügyvéd, aki ezt a jogos pénzkövetelést, közigazgatási jogkörben okozott kárt a megyei földhivatallal szemben érvényesítené. Ehhez olyan ügyvéd kéne, akinek garantáltan nem lesz dolga ezzel a hivatallal a pereskedés után...

Ezek is érdekelhetnek