Kell néha a nyugalom

Vannak, akik szárnyalnak a stressz nyomása alatt, másokat viszont letaglóz, nyomaszt, sőt megbetegít az állandó izgalom. Sokszor úgyszólván lehetetlen elkerülni a stresszt kiváltó eseményeket, arra viszont mindenki képes, hogy kisebb-nagyobb mértékben kezelje az életével járó feszültséghelyzeteket. A közelmúltban több olyan tanulmány látott napvilágot, amely a szervezetünk stresszártalmait kutatta.

Családi körSzijjártó Gabriella2006. 03. 24. péntek2006. 03. 24.
Kell néha a nyugalom

A University College London kutatói 34 olyan férfit vizsgáltak, akik másfél éven belül szívrohamon estek át vagy erős mellkasi fájdalommal szállították őket kórházba. Közülük 14 betegnél a tüneteket erős stressz, dühroham vagy depresszió vezette be. A vizsgálat során mesterséges stresszhelyzetet teremtettek (például az alanyoknak nyilvános beszédet kellett mondaniuk), majd ezek után megmérték a vérnyomásukat és vért vettek tőlük. Kivétel nélkül mindannyiuknak emelkedett a vérnyomása, eközben abban a csoportban, amelybe a stressz szempontjából különösen fogékonynak minősülőket sorolták, az érték lassabban állt vissza a normális szintre. Emellett náluk megemelkedett a vérlemezkék száma is. A vérlemezkék elvileg a vér alvadásáért felelősek sérülés esetén, de a szív koszorúereinek sérült falain megtapadva akadályozhatják a szív vérkeringését, és ennek folytán szívrohamot váltanak ki.
Az amerikai Michigan Egyetem kutatócsoportja szerint azok a nők, akik terhességük korai időszakában a stressz jeleit mutatták, háromszor nagyobb valószínűséggel vetélnek el, mint egészséges társaik. A John Hopkins Kimmel Rákkutató Központ szakemberei pedig - egyelőre egérkísérletek során - azt kutatták, fokozza-e a stressz a bőrrák kialakulását. Az eredmény? A hosszan tartó stressznek kitett rágcsálókban az átlagosnál kétszerte gyorsabban fejlődött ki a daganat. A krónikus feszültség ugyanis bénítja az immunrendszer azon sejtjeinek aktivitását, amelyek felismerik a szervezetbe behatoló kóros sejteket és jó esetben gondoskodhatnak elpusztításukról. Ezzel szemben a rendszertelenül fellépő, rövidebb ideig tartó stressz felpörgeti az immunrendszert, így feltehetően jótékony hatása van.

Stresszmentesítés
Amennyire tehetjük, kerüljük a felesleges stresszhelyzeteket - mondjuk, ne költsünk többet, mint amennyit keresünk, és ne kössünk bele lépten-nyomon a kollégáinkba.

Nagy szolgálatot tesz a stresszes időszakban napi egy-két csésze kamilla-, macskagyökér- vagy hársfavirágtea.

Napi fél óra lazítás, séta, főképpen aktív sportolás hatására csökken a szorongásérzés, mivel testmozgás közben az agyban emelkedik az endorfin, azaz a hangulatfokozó hormon szintje.

Használjunk nyugtató hatású illóolajokat masszázshoz, a fürdővízhez, vagy párologtassuk őket légfrissítéshez. Készítsünk masszázsolajat levendula és narancsvirág négy-négy cseppjéből és egy evőkanál édesmandula- vagy szőlőmagolajból.

Ezek is érdekelhetnek