Macskajajra kénest szopogassunk

Nem kell recept hozzá, mégis ezernyi bajt enyhítenek az ivókúrák az epeproblémáktól az ízületi bántalmakon át a cukorbetegségig. Számos gyógyvizünk kortyolgatva is hatásos, érdemes hát felkeresni a forrását - vagy egyszerűen csak otthon iszogatni a palackozott "orvosságot".

Családi körCsászár Jenő2006. 03. 03. péntek2006. 03. 03.
Macskajajra kénest szopogassunk

A száz esztendeje még fölkapott és tömegesen alkalmazott természetes gyógymód ma kezd újra divatba jönni. Jól tesszük ugyanis, ha nem bombázzuk fölösleges pirulákkal a szervezetünket. A különféle összetételű vizek számos betegségben kiegészítik a kezelést, és kisebb kellemetlenségeket önmagukban is orvosolnak.
Hogyan kezdjünk neki, ha elszántuk magunkat az ivókúrára? Először is konzultáljunk az orvosunkkal, hogy kiválassza a megfelelő vizet, és tisztázza az esetleges ellenjavallatokat. (Bizonyos betegségekben, például heveny gyomor- és bélhurutban, gyomorfekélyben, szívgyengeségben szenvedőknek nem ajánlott az ivókúra.) Készüljünk fel rá, hogy sok gyógyvíz íze bizony nem vetekedik a megszokott üdítőitalokéval. Vigaszul szolgál viszont, hogy heteken át lassan megszokjuk a sajátos ízhatást. A gyógyulás kedvéért türelmesen, lehetőleg kortyonként iszogassuk az áldásos italt. Egy kúra három-hat hétig tart, napjában egy-három pohárnyi gyógyvizet kell "elszopogatni".
Az ivókúra az egészséges ember számára is áldásos hatású, mert segíti a méregtelenítést. Ellátja a szervezetet a szükséges ásványi anyagokkal - például kalciummal -, illetve hasznos nyomelemekkel, mint a sebgyógyulást segítő réz vagy a fogszuvasodást gátló fluor. A kortyolgatás adott esetben nemcsak a csontritkulást segít megelőzni, de az allergia iránti hajlamot is gyengíti.

Gyógyvizek
A glaubersós gyógyvíz - mint például a Mira - béltisztító hatású és csökkenti az epekövesség kockázatát. Ez a típusú gyógyvíz hatékonyabbá teszi a fogyókúrát - ha étkezés után két-két decit megiszogatunk belőle -, emellett jótékonyan csökkenti a vér koleszterinszintjét. Bizonyos típusa a még gyomorrontásos gyerekeknél is beválik.
A keserűsós vizek - például a Ferenc József - elsősorban hashajtó hatásukról ismertek, ám hajdan bevetették az enyhe bélgyulladás kezelésére is. Érdekes módon gyorsabban hat, ha langyosan és nem töményen, hanem felhígítva fogyasztjuk.
A kénes gyógyvíz - mint a Parádi csevice - a gyomor- és bélbajok "tudora", ugyanis savhiány és savtúltengés esetén is eredménnyel vethető be. Jó a hörghurutra, segíti az emésztést, megszünteti a puffadást, mi több, még a másnapos tüneteket is mérsékli. Ezért is nevezik "borvíznek" ezt a típust, ugyanis aki ebből issza a fröccsöt, megússza a macskajajt.

Ezek is érdekelhetnek