Nyerő páros

Családi körCsászár Jenő2006. 03. 10. péntek2006. 03. 10.
Nyerő páros

A tanár úr eddig nyerőnek tartotta magát. Szerencséje számos becses tárgyhoz segítette hozzá - a fényképezőgéptől a narancssárga esőkabáton át a mikrosütőig. Mindezek ingyen, de nem minden fáradozás nélkül pottyantak az ölébe. A tanár úr ezernyi újságot olvasott vagy legalább lapozott át, és szeme nyomban kiszúrta, hol hirdettek nyereményjátékot, jutalomsorsolást. Szabad óráiban lázasan szelvényeket vagdosott, s fáradhatatlanul beküldte mindet. Kicsit besegített Fortuna asszonynak, nem bízta a véletlenre a sikert.
Halomszám vásárolta fel azokat a csokoládékat is, amelyeknek papírját postázhatta a gyártónak, s cserébe mesés ajándékot remélhetett. Kihasználta, hogy a szerencse kegyeire kevésbé kiéhezett nebulókat tanít. A fiókját dugig megtöltötte csokival, amiből kedvükre vásárolhattak a diákok, persze csak azután, hogy - "hoppá, egy perc alatt lenyisszantom" - a csomagolásról levágta a beküldhető kódokat.
- Anya, adj pénzt, venni kell a tanár bácsitól csokit - nyaggatta szülőjét a szorgalmas kisdiák, s máris vitte a forintokat.
Eljött aztán a nap, amikor a pedagógus ráébredt, hogy valami nagyobb dobásra vágyik. Az egyik nyereményjátékban autót sorsolnak ki - olvasta.
Nosza, munkához látott. Felvásárolta az összes elérhető újságot. Kitöltötte a szelvényeket a maga és rokonai nevére; de érezte, megsokszorozhatja az esélyeit, ha a kollégáit is bevonja e körbe. Beírta tehát a munkatársai adatait is a rubrikákba, majd sietett a postára.
Teltek a hetek, majd egyszer csak hírét vette, hogy az egyik kolléganője nevét sorsolták ki a fődíjra. Az asszonyka lázas izgalommal készült, hogy átvegye a kocsit.
- Ez az én nyereményem, én küldtem be! - méltatlankodott a tanár úr, de mindhiába. A tanítónő másnap egy vadonatúj járgány slusszkulcsát csörgette a zsebében, s esze ágában se volt megválni tőle. A tantestület rögvest két pártra szakadt: ki az egyiknek, ki a másiknak adott igazat.
- Perre megyek - mormogja magában a tanár úr azóta reggelenként. Biciklire pattan, ahogy évek óta mindig, de most nem frissíti fel a mozgás. Tagjai ólomnehezek. Vesztesnek érzi magát, miközben teker az iskola felé.

Ezek is érdekelhetnek