Evező helyett gyeplő

Az az álma, hogy tanyára költözzön és a lovai közelében élhessen. Kőbán Rita öt éve tette le az evezőt, de a mozgástól és a szabad levegőtől nem vett végleg búcsút kétszeres olimpiai és kilencszeres világbajnok kajakozónk. Másfél évtizede vegetáriánus, azóta főleg salátákon meg főzelékeken él. Ám a konyhája cseppet sem unalmas! Hogy a zöldségételeket milyen változatosan, ízletesen készíti el Kőbán Rita, arról a Vidék íze magazin áprilisi számának olvasói maguk is meggyőződhetnek.

Családi körCsászár Jenő2006. 04. 07. péntek2006. 04. 07.
Evező helyett gyeplő

Hajnalban kel, a négy versenylova kedvéért. Ha csak teheti, a délelőttöt is velük tölti. Naponta tréningezik, és persze versenyeken is indul. Az új hobbit a véletlen hozta: egyszer meghívták egy szilveszteri ügető hajtásra, s úgy megtetszett neki, hogy "ottragadt". Huszonnégy év evezés után elkelt egy kis változatosság.
A sportoló gyerekek gyakran találkoznak Kőbán Ritával különféle versenyeken, ahol a környezettudatos élet fontosságáról beszél nekik. Ezt azért is teszi, mert számos megbízatása mellett ő a Magyar Olimpiai Bizottság környezetvédelmi bizottságának vezetője. Egyszer a háziállatokért aggódik, hiszen imádja a kutyákat, másszor meg a kihaló fajokra figyelmeztet, és a Zengő-hegyen örökbe fogad egy bánáti bazsarózsát.
- Amióta az eszem tudom, kinn érzem jól magam, a természetben, a szabad levegőn. Kínszenvedés volna, ha a munkám arra kényszerítene, hogy egész nap a négy fal közt kuksoljak - magyarázza. Szerencsére a Gastroyal ételszállító cégnél sem láncolják az íróasztalhoz: egymást érik a fotózások, rendezvények. Most például egy olyan DVD-t vettek fel, amelyen kismamáknak ajánlanak tornagyakorlatokat. Kőbán Rita tudja, hogy sokan példaképként tekintenek rá mint minden idők legsikeresebb női kajakozójára. Ezért is vállalta, hogy főállásban ossza meg az emberekkel az egészséges életről vallott elveit - és persze a receptjeit.
Azt állítja, hogy az egészség záloga harmadrészben a mozgás, felerészben a megfelelő táplálkozás, a többiről pedig a génjeink határoznak. Meglepő, de az emésztés a legnehezebb életfunkciónk, erre fordítjuk az energiánk legalább negyven százalékát. Ha könnyű ételeket veszünk magunkhoz, amelyek nem fekszik meg a gyomrunkat, sok energiát spórolhatunk meg, s azt szükség esetén a gyógyulásra, regenerálódásra fordíthatjuk.
- A szervezetünk jelzéseket küld nekünk, s jól tesszük, ha hallgatunk ezekre - tanácsolja. A betegség annyi pénzt és időt emészt fel, hogy jobb megelőzni. Szerencsére hazánkban egyre nagyobb divat a salátázás, sok étlapon szerepel a cézár- vagy a fitneszsaláta. Mi több, gyakran azok a férfiak is zöldféléket választanak köret helyett, akik korábban húst ettek hússal. Igaz, a teremtés koronái többnyire mélyen titkolják, ha répát vagy káposztát rágcsálnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek