Nem tilos a piros!

Ilyentájt beérnek az évszak talán legfinomabb gyümölcsei. Ezek a piros, többnyire bogyós termések tobzódnak vitaminokban és nélkülözhetetlen ásványi anyagokban. Fogyaszthatjuk őket gyümölcssalátaként, készíthetünk belőlük könnyű leveseket, de magas tápértéküknek köszönhetően akár egy-egy böjtnapot is tarthatunk velük. A Diéta és Fitnesz júniusi száma sorra veszi a piros gyümölcsöket, és néhány tippel is szolgál a felhasználásukhoz. Budai Csilla tollából további részleteket az életmódmagazinban találnak olvasóink.

Családi kör2006. 05. 19. péntek2006. 05. 19.
Nem tilos a piros!

Földieper
A földieper és vad rokona, a szamóca nagyon értékes gyümölcsünk. Vitamin- és ásványianyag-tartalma ellenállóvá tesz a meghűléses betegségekkel szemben, ugyanakkor baktériumölő hatása is van. A földieper kitűnő szer azoknak, akik fogyókúráznak, mert a folytonos étvágyat kielégíti. Az eper fogtisztító is: nyomkodjunk szét epret egy kis tálban, majd a pépesített földieperbe mártsuk bele a fogkefét, és jól keféljük át a fogainkat. Fényesek és fehérek lesznek tőle. A kozmetikában is helyet kapott a földieper, kitűnő bőrápolónak bizonyult. Az eperrel bedörzsölt bőr megszabadul az elhalt részektől. A napégette bőrt is hűsíti, gyógyítja.

Piros ribizli
Apró bogyóiban nagyon sok ásványi anyag található, köztük kálium, kalcium, foszfor, kén, vas, szelén. Kitűnő vértisztító, a kapilláris vérerek működését serkenti. Fontos szerepe van a máj méregtelenítésében is. A ribizli az egyik legjobb szer a vér savtalanítására, illetve a vér sav-lúg tartalmának egyensúlyozására. Ez a tulajdonsága szinte minden betegség gyógyítására alkalmassá teszi.

Meggy
Egyik leghatékonyabb antioxidánsunk, kitűnő vírusölő. Jótékonyan hat a szívre és a vérre, így a máj és a vesék munkáját serkenti. Azoknak különösen ajánlott fogyasztani, akiknek nincs minden rendben az emésztésével. A savanyú meggylé az egyik legjobb szer a meghűléses betegség leküzdésében, fogyasztásával akár gyógyszer nélkül ki lehet lábalni belőle.

Málna
Sok ásványi anyagot és C-vitamint tartalmaz. Csökkenti a vércukorszintet, a magas vérnyomást, serkenti a vér körforgását, megszünteti a menstruációs zavarokat, valamint szabályozza a szív működését. A természetgyógyászok a kismamáknak málnalevélteát ajánlanak, amely segít a kezdeti reggeli rosszullétek esetén, és segít a magzat egészséges fejlődésében. Legjobb frissen fogyasztani, de érdemes eltenni télire is. Ha lefagyasztjuk, kerüljük az édesítését. Ha szörpként raktározzuk, adjunk hozzá barna cukrot.

Ezek is érdekelhetnek