Ez az év a hallásé

A tücsökciripelés tűnik el először a világból. Aztán a csap csöpögése sem okoz zajt az embernek. Majd egyre hangosabbra kell csavarni a tévét. Minden ismert dallamot falsul hall. Már nem tudja, min nevetnek a kollégái. A közértben az eladólányka türelmetlenül ráförmed, amikor harmadszor is visszakérdez. Mi történt velem, gondolja, az nem lehet, hogy süket lettem, mint a nagyi?

Családi körUjlaki Ágnes2006. 08. 11. péntek2006. 08. 11.
Ez az év a hallásé

Hazánkban egymillió ember küzd hallásproblémákkal. Az időskori nagyothallás mellett egyre gyakoribb a modern életmód ártalmai - a fokozott zajterhelés, stressz, magas vérnyomás, gyógyszerek és vegyszerek hatóanyagai, drogok - okozta károsodás. Ugyanakkor éppen korunkban létfontosságú a kapcsolatteremtés. Minden pillanatban számos információ ér bennünket, aki kimarad, lemarad. Míg a vak ember együttérzést kelt, a nagyothalló gyakran türelmetlenséget, agressziót vált ki, sokszor úgy kezelik, mintha szellemi fogyatékos lenne. Sokan ezért önkéntes magányba húzódnak, elszigetelődnek akár még a családjukban is.
Nem kell ennek így lennie! Ma csak minden negyedik rászoruló részesül ellátásban, holott számos lehetőség van a segítségre: eszközök, beavatkozások, amelyek jelentősen javíthatják a hallást vagy más módon könnyíthetik meg a beteg életét. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége most meghirdette a 2006 a hallás éve elnevezésű programot, amelynek során az ország számos pontján ingyenes hallásszűrést szerveznek, és minden információval rendelkezésre állnak. Részletek az egyesület honlapján -  www.sinosz.hu - és a 06-40/402-006-os kék telefonszámon.

Ezek is érdekelhetnek