Nyakunkba vesszük a világot

Hajdan Abbázia volt a sikk, most Mallorca vagy Szicília a módi. A divat is diktál, amikor kiválasztjuk az üdülés célpontját. Idén a Balkánon nyaralhattunk a legolcsóbban. Akadtak honfitársaink, akik a horvát tengerpart előkelő szállodájában elővigyázatosságból meg sem mertek szólalni magyarul.

Családi körCsászár Jenő2006. 08. 11. péntek2006. 08. 11.
Nyakunkba vesszük a világot

Télen az alpesi hegyekben vadászgattak, nyáron Abbázia kaszinóiban kurtították meg az apai örökséget - hajdan, az Osztrák-Magyar Monarchia idején az arisztokraták kiváltsága volt az efféle időtöltés. Az úri közönség fitymálva nézte a felkapaszkodott kereskedők feleségeit, akik vették a bátorságot, hogy grófok és bárók közt áztassák sajgó lábaikat a gyógyforrás vizében. Ezért a fürdőhelyek magukra valamit is adó szállodái közzétették az előző szezon vendégeinek névsorát, hogy - miheztartás végett - mindenki felmérhesse, elég előkelő társaságban tölti-e majd a kúra heteit.
 Manapság is státusszimbólumnak számít a méregdrága külföldi nyaralás. Még akkor is, ha ez egyre kockázatosabb, hiszen azt halljuk, az APEH szemmel tartja azokat, akik luxusüdülésre fizetnek be, s a vagyonvizsgálaton kifaggathatják őket, miből futotta nekik jeges koktélra a pálmafák árnyékában. Így lassan nem érdemes a szomszédnak hencegni azzal, hol mindenhol jártunk...
Nem is annyira az úti cél, mint a szálláshely színvonala számított az üdülést tervezgetőknek - ezt tapasztalták a Neckermann Utazási Irodában. Ügyfeleik legtöbbje Horvátországba, Olaszországba, illetve a spanyol és a görög szigetekre vágyott, ahová charterjárattal juthattak el. Ilyenkor augusztusban már az őszi kínálatra kíváncsiak az utazni vágyók. A legmenőbbek a kulturális körutazások lesznek, illetve Tunéziába, Egyiptomba és Ciprusra csalogat sokakat az októberi napsütés.
A körutazásokon főleg azokra számítanak, akik nem spórolnak, mondjuk, a gázszámlára. Ősszel mediterrán hajóutat tehetnek egy szállodahajóval Genova, Nápoly, Capri, Rodosz felé - ha rászánnak 423 ezer forintot. Egy kéthetes kínai körút 479 ezer forintba kerül. A kalandvágyó utazó benevezhet egy guetamalai útra, az esőerdő mélyén megpillanthatja a maja kultúra bölcsőjét, s megcsodálhatja a karibi korallzátonyokat - ha leperkál 554 ezer forintot.
Az idén legtöbben a görög szigeteket választották, s repülővel indultak Korfura, Krétára vagy Zakintoszra - erről számoltak be az IBUSZ egri irodájában. Egy ilyen út egy hétre cirka százezer forintba kerül, ha apartmanban hajtja fejét álomra az utazó. Egyre többen szánták rá magukat a bulgáriai nyaralásra, bár ehhez nem árt a körültekintés. Az utazási szakemberek azt ajánlják: érdemes rászánni a pénzt a négycsillagos külföldi szállodákra, azok tulajdonosainak ugyanis gondjuk van rá, hogy tisztán tartsák a hozzájuk tartozó partszakaszt. Akinek pénztárcája engedte, Dél-Spanyolországba indult, Malagán például egyetlen hét alatt kipihenhette magát az ember egy ötcsillagos hotelben, ha leszámolt 700-800 ezer forintot. Ugyancsak trendinek számított Szicília, bár aki spórolni vágyott, inkább indult  saját autóval a Velencei-öböl felé.
Továbbra is a legnépszerűbb külföldi úti cél déli szomszédunk. Aki luxusra vágyott, ott is elkölthetett fejenként félmillió forintot egy hét alatt. Akadnak olyan előkelő szállodák a horvát tengerparton, ahová úgy kell "becsempészni" hazánk fiát. Az egyik egri vendég hazatérve elárulta a trükkjét: meg sem mert szólalni magyarul, végig németül beszélt, hogy beleolvadjon az úri társaságba. Félő volt ugyanis, hogy pénze ellenére is rosszabb kiszolgálást kap, ha lebukik, s kiderül róla, hogy "csak" magyar...

Menjünk világgá itthon!
Tavaly hétmillióan összesen csaknem húszmillió éjszakát töltöttek a hazai szálláshelyeken, a vendégek száma hét százalékkal nőtt. A szálláskérők csaknem felerészben a magyarok voltak. Honfitársaink egyre igényesebbek, tíz százalékkal többen töltötték szállodában az éjszakát, mint az előző évben - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. A külföldiek közül jobbára a németek, az amerikaiak, a franciák, a hollandok, a lengyelek választottak minket, de egyre gyakrabban jöttek az oroszok is. A legtöbb konferenciát a britek tartják nálunk - derül ki a Magyar Turizmus Rt. nyilvántartásából. Az idei első félévben kétszáz nemzetközi konferenciának adott otthont hazánk, a rendezvények száma tizenkét százalékkal nőtt. Németek és franciák ugyancsak szívesen üléseztek nálunk, az ilyen rendezvények háromnegyedét valamelyik fővárosi szállodában tartották. A hírek szerint javítani szeretné a külföldi turisták komfortérzetét a Budapesti Közlekedési Vállalat. A BKV jegyellenőrei számára háromnyelvű prospektust nyomattak, amit - a nyelvi nehézségek áthidalására - átnyújthatnak a bliccelő külhoninak. A tájékoztatóból a lefülelt külföldiek megtudhatják: nem kell pótdíjat fizetniük, ha rögvest megvásárolják a háromnapos turistajegyet.

Ezek is érdekelhetnek