Amikor nem nyitott könyv a tankönyv

Sok családban a beiskolázás maga a teljes anyagi csőd. Idén tetézte a bajt, hogy ebben az évben megszűnt az ilyenkor szokásos dupla családi pótlék. Nem csoda hát, ha egyes rászoruló családoknak a lélegzete is elállt, amikor a helyi önkormányzat pecsétes papírja ellenére (ami a jogosultságukat igazolta) csak részben vagy egyáltalán nem részesültek tankönyv- vagy éppen étkezési támogatásban. Amikor ugyanis a gyerekek az első tanítási napon egy fillér nélkül sorba álltak ingyenesnek hitt könyveikért, néhány intézményben a "szolgálatot teljesítő" tanár azzal utasította el őket: amíg nem visznek pénzt, könyvet sem kapnak. Hiába a pecsétes papír. Hiába telefonálgatott vagy ment be a szülő.

Családi körBalogh Mária2006. 09. 08. péntek2006. 09. 08.
Amikor nem nyitott könyv a tankönyv

Olvasónk is így járt. Gyermekét egymaga neveli, tartósan munkanélküli, ezért lakóhelye szociális irodáján meg is kapta az ingyenes tankönyvellátásra jogosító dokumentumot. Ezt azonban a derecskei I. Rákóczi György Gimnáziumban nem úgy vették figyelembe, ahogy a szülő remélte. Így fizetniük kell. Olyan diákok is akadtak, akiktől ha nem is a teljes összeget, de a könyvek árának bizonyos hányadát kérték. Szerettük volna megtudni, mi áll a különös eljárás hátterében, csakhogy az iskolában többszöri telefonálásunkra sem akadt olyan személy, aki kérdésünkre válaszolt volna. Visszahívást ígértek.
Az egyik bihari település jegyzőjétől megtudtuk: vannak olyan iskolák, amelyek mindenkivel előre megfizettetik a teljes összeget, majd a jogosultságot áttekintve utólag döntik el, kiknek adnak tankönyvtámogatást. Máshol minden rászoruló diáknak ingyenes a tankönyvcsomag. A legtöbb helyen pedig a központi normatívát veszik alapul. Vagyis ha valamelyik évfolyam tankönyvcsomagja például tizenkétezer forintba kerül, de az állam csupán tízezer forintos támogatást utal a rászoruló tanulóknak, a különbözetet a szülőnek kell megfizetniük.
Mai napig várjuk a derecskei gimnázium visszahívását.

Ezek is érdekelhetnek