Beugrottunk ebédelni

Valaha belegondoltak már, mennyit ér és mire elég a gyorséttermek ételkínálata? A Diéta és Fitnesz magazin szeptember 21-én megjelenő, októberi számában hat lány elindult ebédelni egy bevásárlóközpontba.

Családi kör2006. 09. 22. péntek2006. 09. 22.
Beugrottunk ebédelni

A fiatalok között akadt olyan, aki fogyókúrázott, volt olyan, aki csak szeretett volna, de a gyorséttermek kínálata láttán rögtön elcsábult, s egyiküket nem érdekelték a kalóriák. Hat lány, hatféle ízlés, hat szabadon választott ebéd. Lássuk, melyik étel hány kalória, mennyire egészséges, és meddig lehet elfeledtetni vele az éhséget! Kóstolónak, íme, néhány - a többi étel elemzését megtalálják az életmódmagazinban.

Nóra választása: csirkés hamburger

Kalória: 424 kcal
Fehérje: 17,6 g
Szénhidrát: 42,6 g
Zsír: 20,3 g

A csirkés hamburger, ha első ránézésre egészségesebbnek tűnik is marhahúsos társainál, mégiscsak hamburger. Túl dús szénhidrátokban, és nem is éppen zsírszegény, bár előnyére szolgál, hogy mégiscsak csirkehúst tartalmaz - ha panírozottat is -, és akad benne némi zöldség. Az egészséges táplálkozáshoz azonban nem megfelelő. Az éhségérzetet ugyan hosszú időre elfeledteti, de magas szénhidráttartalma miatt egyik pillanatról a másikra esedékes a következő éhségroham. Ráadásul gyakorta képtelenek vagyunk megállni, hogy a csirkés hamburger mellé ne kérjünk sült krumplit, ez pedig együtt már valóságos kalóriabomba.
Jó tanács: Ha már csirkehamburger, tanácsos hozzá elfogyasztani egy adag salátát is, lehetőleg öntet nélkül. Egy salátában maximum 150 kalória lehet - feltéve, ha nem fullasztjuk bele valamilyen szószba. Így hosszabb ideig nem kell számítanunk gyomorkorgásra, mivel a zöldségek serkentik az emésztést, egészségesek és a szendviccsel együtt kellően hosszú időre eltelítenek.


Laura választása: hot dog

Kalória: 230 kcal
Fehérje: 14,1 g
Szénhidrát: 0,4 g
Zsír: 16 g

Az étel kalóriatartalma ideális, szénhidráttartalma szinte semmi, és zsírban sem bővelkedik. Közepesen laktató, nem puffaszt, de nem is telít el hosszú időre. Az egészség érdekében a legjobb mustárral fogyasztani (a ketchup és a majonéz igencsak hizlaló) - bár virsli esetében kissé ellentmondásos az egészséges jelző. A mustár segíti az emésztést, így aki erősen fogyókúrázik, fogyaszthat pusztán virslit kifli nélkül, mustárral.
Jó tanács: Ha a hot dog mellé eszik egy adag salátát is joghurtos öntettel vagy anélkül, biztosíthatja a hosszabb távú jóllakottságérzetet. A saláta, a zöldségek eltelítik, így a hot dog ideális ebéd lehet, a zöldségekkel stabilan tartja a vércukorszintet, nem lesz utána éhes vagy kívánós. Sajnos teljes kiőrlésű kiflis hot doggal nem találkoztunk, pedig biztosan sikeres lenne a diétázók körében!

Ezek is érdekelhetnek