Hol rejtőzködik, hol támad

Magyarországon évente mintegy ezer új limfómás megbetegedést fedeznek fel. E tumoros betegség előfordulási gyakorisága az elmúlt tizenöt évben megduplázódott - erre hívja fel a figyelmet a szeptember 15-i limfómavilágnap.

Családi kör2006. 09. 15. péntek2006. 09. 15.
Hol rejtőzködik, hol támad

A kór a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés. A nyiroksejtek (más néven limfociták) rosszindulatú átalakulásának következtében a nyirokcsomók, a lép és más szervek megnagyobbodásához, megbetegedéséhez vezet. A limfómák egyik fajtája a Hodgkin-kór, egy ritka betegség (fiatal felnőttek és idősebbek közt gyakoribb).
A többi, úgynevezett non-Hodgkin-limfómák több mint harminc típusát ismerjük. Bármely életkorban előfordulhatnak, az átlagéletkor a diagnózis idején 65 év. A férfiak körében valamivel gyakoribb, mint a nőknél.
A neon-Hodgkin-limfóma legjellemzőbb tünete a nyirokcsomók fájdalom nélküli megnagyobbodása, mely többnyire a nyakon, a hónaljakban vagy a lágyék területén jelentkezik. Ha valaki nagyobbfajta csomót észlel a szervezetében, nem kell mindjárt limfómára gondolni, hiszen a különféle fertőzések következtében is gyakran megduzzadnak a nyirokcsomók. Ellenben ha a duzzanat két hét után is makacsul tartja magát, vagy még nagyobb lesz, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni.
A limfómák egy része lassan fajul el. Kezdetben nem okoz tüneteket, gyakran a felfedezésük a véletlenen múlik, például vérvizsgálat vagy mellkasi röntgen mutat valami kórosat. Sokan a diagnózis megállapítása után hónapokig, akár évekig nem igényelnek kezelést. Amikor pedig szükségessé válik a terápia, az összezsugorítja, sőt akár el is tüntetheti a daganatot. Ugyanakkor a limfómának ebben a válfajában a betegség gyakran kiújul, és további kezelés válik szükségessé.
Az "agresszív" limfóma gyorsan kifejlődik, gyakrabban és korán okoz tüneteket, rendszerint azonnal kezelni kell. Igen jól reagál a kezelésre, és nagyobb valószínűséggel gyógyíthatók, mint a lassú, tünetmentes limfómák. A gyógyulás sikeréhez azonban nagyon fontos, hogy a betegek minél előbb eljussanak az ország valamelyik haematológiai centrumába.

Figyeljünk rá
Ha a következő tüneteket észleljük, érdemes orvoshoz fordulni:
- tartós vagy visszatérő "megmagyarázhatatlan" láz;
- olyan erős éjszakai izzadás, amelytől átázik a hálóruha és az ágynemű;
- akaratlan és jelentős fogyás;
- fáradékonyság és étvágytalanság;
- az egész testfelületre kiterjedő, kínzó viszketés.

Ezek is érdekelhetnek