Lesben álló kórokozók

Szinte egyik évben sem múlnak el a tavaszi, nyári hónapok fertőzések nélkül. Sokáig úgy tűnt, az idén megúszszuk komoly járvány nélkül. De nem! A meleg időszak legveszélyesebb kórokozói, a szalmonellabaktérium és a hepatitis A-vírus a nyár végére időzítették támadásukat.

Családi körUjlaki Ágnes2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Lesben álló kórokozók

Diós sütemény végzett négy emberrel, és több mint háromszázan betegedtek meg a szalmonellabaktériumtól másfél hete Szombathelyen. A négy áldozat közül három nagyon idős, illetve egyikük súlyos beteg, középkorú ember volt. A magas lázzal és hasmenéssel járó betegség minden szervezetet erősen megterhel, de a legyengült szervezetek még kevésbé tudnak ellenállni ennek a súlyos fertőzésnek.
Régebben gyakrabban fordult elő, de úgy látszik, manapság sem múlhat el nyár nélküle. Valaha a fagylalt jelentette a legnagyobb veszélyforrást, de amióta porból készülnek e jeges édességek, már nem jelentenek kockázati tényezőt. Egyébként a szombathelyi eset az utóbbi évek legsúlyosabb élelmiszer-fertőzése az éppen tíz éve történt, eperleves okozta, négyezer ember megbetegedésével járó budapesti szalmonellajárvány óta.
A szalmonellabaktérium legfőbb lelőhelye a baromfi, a tojás és bizonyos, nyers tejjel készült tejtermékek. Sokan szeretik a tatárbifszteket, a cukorral kikevert vagy a levesbe hirtelen belekevert tojássárgáját. Soha nem ajánlatos nyers tojást fogyasztani, de meleg időben egyenesen tilos! Az alaposan átsütött-főzött ételekben elpusztul a baktérium. Ám még mindig fennáll a visszafertőződés veszélye. Például úgy, hogy ha azon a vágódeszkán szeleteljük fel a megsült csirkét, amelyen korábban a nyerset feldolgoztuk. Figyeljünk erre: a késeket, vágódeszkákat a nyers hússal való érintkezésük után forró, tisztítószeres vízben mossuk el.
A főzés mellett a másik kulcsszó: a hűtés. Nemcsak a még feldolgozatlan élemiszereket, hanem a már elkészült ételeket is magas fokozaton hűtsük le, s minél hamarabb! Valóban sokára hűl ki annyira egy fazék húsleves, hogy berakhassuk a hűtőszekrénybe, de inkább állítsuk hideg vízbe addig, amíg eltehetjük. A már egyszer megolvasztott fagyasztott ételeket pedig soha ne faggyasszuk vissza.
Ügyeljünk rá, hogy a nyers hús ne érintkezzen a fogyasztásra kész étellel a hűtőben. (Például az olvadozó csirke leve ne csöpögjön az alatta lévő polcon álló körözöttbe.) Gyakran cseréljük a mosogatószivacsot, és sűrűn mossuk a konyharuhát. Ezek az általános elvek természetesen mindenfajta ételmérgezés megelőzésére vonatkoznak.
A nyár másik veszélyes betegsége a fertőző májgyulladás, amelyért csaknem mindig a rossz higiéniás körülmények felelősek elsődlegesen. Déli országokba utazók már jól tudják, hogy óvakodniuk kell a csapvíz, illetve a nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztásától. A napokban egy magyarországi faluban is több ember betegedett meg a hepatitis A kórokozójától. Istvándiban a múlt héten több mint kétszáz lakost oltottak be hepatitisvakcinával, de sokukat már hiába, mert azóta náluk is jelentkezett a kór.
Bár ez a fajta májgyulladás kevésbé veszélyes, mint a B vagy a C variáns, de súlyos tünetekkel, magas lázzal, hányással és hasi görcsökkel jár. Mint minden súlyos fertőzés, a fertőző májgyulladás zárt közösségekben gyorsan terjed. Megelőzése a személyes tisztaság és a megfelelő ivóvíz fogyasztása.

Feketelista
Feketelistát nyitott az ÁNTSZ, amelyre azok a vendéglátó helyek, illetve közétkeztető cégek kerülnek majd fel, amelyek ételmérgezést okoznak. Visszamenőleg ugyan nem szerepel egyikük sem, de mostantól egy évig fenn lesz azoknak az intézményeknek a neve, amelyek akár csak egy ember megbetegedéséért felelősek. A hosszadalmas laborvizsgálatok miatt több hét is szükséges ahhoz, hogy a felelősséget meg lehessen állapítani. A vendéglői feketelistaként emlegetett internetes oldalra csak lezárt ügyek kerülhetnek majd.

Ezek is érdekelhetnek