Agyműtét ébrenlétben

Először végeztek a közelmúltban agyműtétet éber állapotú betegen hazánkban. Az orvosi szenzációnak számító beavatkozást a debreceni Idegsebészeti Klinikán hajtották végre, egy 21 esztendős fiatalembert vetettek alá hatórás epilepsziagóc-operációnak.

Családi körBalogh Mária2006. 10. 20. péntek2006. 10. 20.
Agyműtét ébrenlétben

Bognár László, a klinika igazgatója a sikeres beavatkozást követő napokban betege jelenlétében számolt be a műtét előzményeiről és annak menetéről. Elmondta, hogy ilyen idegsebészeti művelet eshetősége akkor vetődik fel, ha gyógyszeresen a betegség már nem kezelhető hatásosan. Az operációt azért kellett a páciens ébrenlétében elvégezni, mert az agynak olyan területén helyezkedett el az eltávolításra szoruló epilepsziás góc, amely az érzékelésért, a mozgásért és a beszédért felelős. Vagyis az ébrenlét során a fiatalembernek mindvégig együtt kellett működnie orvosaival. A beavatkozást igen jól viselte. A professzor nem titkolta, hogy, mint az idegsebészeti beavatkozások többségében, ebben az esetben is egyetlen milliméter eltérés is komoly kockázattal, akár bénulással vagy beszédképtelenséggel járt volna.
A debreceniek munkáját külföldi idegsebészeti tapasztalatok, valamint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Epilepszia Centruma orvosainak közreműködése könnyítették. A sebészi beavatkozás mellett meghatározó szerepe volt Molnár Csilla idegsebészeti altatóorvosnak, aki hat órán át segített elhárítani a 21 éves páciens fájdalomérzékelését, speciális módon érzéstelenítve és nyugtatva a műtéti részt.
A rendkívülinek számító beavatkozás teljes sikeréről fél év múlva lehet meggyőződni, akkor derül ki, hogy visszatérnek-e a fiatalember epilepsziás rohamai vagy sem. Annyi már most tudható, hogy a műtét nem okozott semmiféle mozgás- és beszédbeli károsodást a beteg számára, akit a debreceni idegsebészeti klinika igazgatója most operált meg harmadszor.

Ezek is érdekelhetnek