Az orvos válaszol

Családi körDr. Szirmák Eszter2006. 10. 13. péntek2006. 10. 13.
Az orvos válaszol

Alhasi fájdalom jeligére
A has betegségeinek leggyakoribb tünete a fájdalom. A hasi fájdalom lehet zsigeri eredetű, hasfali és kisugárzott fájdalom.
A zsigeri fájdalom elsődlegesen a fájdalom kialakulásának helyén jelentkezik. Lehet tompa, kínzó, nehezen lokalizálható. A fájdalom kisugározhat valamerre. A fájdalom lehet heveny, akut hasi fájdalom és lehet idült, vissza-visszatérő jellegű. Alhasi fájdalom hátterében állhat a vastagbél alsó szakaszának betegsége, nőknél nőgyógyászati eredetű gyulladás is. Ez utóbbit gyanítjuk, ha az alhasi fájdalmat hüvelyi váladékozás kíséri. Amennyiben a panaszok észlelését nemi aktus előzte meg, az szintén ebbe az irányba tereli gyanúnkat. Salpingitist, a petevezeték gyulladását általában Chlamydia, gonococcus okozhat, ha e kórokozókat sikerül kimutatni, a diagnózis beigazolódhat. Olvasónk akkor jár el helyesen, ha minél előbb felkeresi nőgyógyászát, aki a vizsgálatok után a terápiában is segítségére lehet.

Torokgyulladás és antibiotikum jeligére
Olvasónk arra lenne kíváncsi, hogy kell-e minden torokgyulladáskor antibiotikumot szedni vagy sem?
Számos tanulmány foglalkozott a torokgyulladás kezelésének kérdésével. Vizsgálták a nonszteroid gyulladáscsökkentők hatását, s azt találták, hogy 24 órán belül és kettő-öt napos szedéssel egyaránt jól enyhítik a fájdalmat és a torokgyulladás egyéb tüneteit. Alkalmazásakor azonban figyelni kell a gyomor-bélrendszert és a veséket érintő mellékhatásokra. Az antibiotikum szedésével kapcsolatban azt találták, hogy három nap alatt hatásosan enyhíti a torokgyulladás tüneteit, főként, ha azt Streptococcus okozta. Az antibiotikumok azonban fokozhatják a hányinger, a hányás, a kiütések, a fejfájás és hüvelygyulladás kialakulásának veszélyét.
Az antibiotikum adása akkor célszerű, ha pozitív torokváladék-tenyésztéssel kimutatható a bakteriális fertőzés. Vírusfertőzésre hatástalan, és gyakoribb mellékhatásokkal is kell ilyenkor számolni.  A paracetamol tartalmú szerek a bevétel után két-három óra alatt enyhíthetik a tüneteket, és napi háromszor alkalmazva két nap alatt csökkentik a torokgyulladás okozta fájdalmat. Alkalmazásuk nem javasolt négy napnál hosszabban, és fokozatosan kell figyelni a májat érintő mellékhatásokra is.

Hogy is van ez? jeligére
Olvasónk gyermeke korábbi ezüstamalgám fogtömése miatt aggódik. Attól fél, hogy ez a tömésfajta rákos betegséget okozhat majd az idők folyamán.
Az ezüstamalgám ma már jóformán nem is használt tömőanyaga az őrlőfogaknak, egyre jobban tért hódítanak az esztétikus, fogszínű tömőanyagok. Az ezüstamalgám anyag viszonylag olcsó és tartós. Átlagos élettartama 14 év. Az ezüstamalgám tömőanyagot ezüstreszelék és higany összedolgozása után kapjuk. A nem megfelelően összedolgozott tömőanyagból higany oldódhat ki, ami allergiás reakciót válthat ki. Rákbetegséget önmagában véve ilyen tömés nem okoz, de a korábbi amalgámtöméseket célszerű korszerű tömésekre kicseréltetni.

Ezek is érdekelhetnek