Az orvos válaszol

Olvasónk egy 18 éves fiatal nevében ragadott tollat. Mint írja, ismerősét nemrégen operálták e betegség miatt. Pontosan nem tudják a kór lényegét. Azt kérdezi, tartós betegség-e, s jár-e a 18 éves fiatalnak valamilyen támogatás?

Családi körDr. Szirmák Eszter2006. 10. 06. péntek2006. 10. 06.
Az orvos válaszol

A Crohn-betegség regionális bélgyulladás, a bélfal egy szakaszának idült gyulladása. A gyulladás a bélfal minden rétegére kiterjed. A betegség kialakulásának oka ismeretlen. Feltételezik, hogy a kór kialakulásában szerepe van a védekező rendszer károsodásának. Kutatnak fertőzés után, felmerült a táplálkozás szerepe is.
A gyulladás leggyakrabban a csípőbél (ileum) utolsó szakaszát és a vastagbelet érinti. Kialakulhat azonban az emésztőrendszer bármely szakaszán, a szájüregtől a végbélig bárhol. Olvasónk által leírt esetben is a csípőbél utolsó szakasza és a vastagbél elején található szakasz érintettsége miatt végeztek műtétet.
A diagnózis felállításához a vastagbéltükrözés és szövettani vizsgálat nyújt segítséget. A gyógyításban többféle gyógyszert alkalmazunk, így székletfogót, gyulladásgátlót és antibiotikumot. Crohn-betegség ellen, ha a páciens más kezelésre nem reagál, az immunrendszer működését befolyásoló szer lehet hatékony. Meghatározott diétás tápszerek, melyeknek minden tápanyag-összetevője pontos arányt követ, legalább egy rövid időre javíthatják a bélelzáródások vagy sipolyok állapotát.
A Crohn-betegség a mai tudásunk szerint nem gyógyítható, de hosszú évekig tünetmentessé tehető. A több elemből álló terápia magába foglalja a táplálkozási előírásokat, a nyugodt, kiegyensúlyozott életre törekvést, a megfelelő mozgást, a megfelelő gyógyszerelést és a rendszeres orvosi ellenőrzést. A betegség tartós betegségnek számít. Bizonyos, a betegség gyógyításával összefüggő gyógyszereket a szakorvosi javaslat alapján a beteg kilencvenszázalékos tb-támogatás mellett kaphat.

Ezek is érdekelhetnek