Tengermorajlás a fülben

Fülünk zúgása hosszú percekig, órákig, netán napokig vagy hetekig is eltarthat. Ez a furcsa hang lehet csengés, sípolás vagy éppen zümmögés. S az egészséges embert is képes beteggé tenni, lelkileg elgyengíteni.

Családi körBalogh Mária2006. 10. 20. péntek2006. 10. 20.
Tengermorajlás a fülben

A fülzúgás, akárcsak a vissza-visszatérő szédülés - ezzel egy későbbi számunkban foglalkozunk - nagy kihívás betegnek és gyógyítónak egyaránt.
Kevesen tudják, hogy alapvetően mindannyian fülzúgással élünk együtt, de ezt az embereknek csak tíz százaléka észleli. Más lenne a helyzet akkor, ha naphosszat egy teljesen hangszigetelt szobában tartózkodnánk, ott ugyanis mindenki meghallja a fülében a susogást vagy zúgást. Gondot akkor okoz ez az érzés, orvosi ellenőrzést akkor igényel a kór, ha valaki erre a hangra az utcán vagy a lakásában is felfigyel más zajok mellett. Vagyis, ha olyannyira erős lesz a fülzúgás, hogy már nem lehet figyelmen kívül hagyni, s dolgozni és aludni sem tudunk tőle. Az eddigi kutatások szerint ez a kellemetlen érzés nem okoz szélütést, agyvérzést, nem lehet tőle megsüketülni, az esetek többségében az is kizárható, hogy a fülzúgás rosszindulatú daganatot jelez. Ha ezt az orvos elmagyarázza a páciensének, és ezzel lelki nyugalmat ad, többnyire a figyelmét is el tudja terelni a fülzúgásról meg következményéről, a pánikszerű félelemről. A legtöbb esetben a tünet hátterében egyébként erős testi, lelki terheltség, kemény stressz, félelem, szorongás vagy depresszió áll. Számos fül-orr-gégész és ideggyógyász állítja: a fülzúgás megjelenése annak a jele, hogy a páciens terhelése átlépte tűréshatárát, vagyis túlságosan ki van merülve. De mielőtt bárki is ennyivel elintézné ezt a zavaró jelenséget, tudni kell, hogy a szakember a kivizsgálás mellett mindig alaposan kikérdezi a hozzá fordulót.
A fülzúgást kiválthatja robbanás, erős durranás, zajártalom, diszkózene, petárda vagy légzsák aktiválódása. Húzódhat a háttérben idült középfülgyulladás vagy fokozatos elcsontosodás, meszesedés a hallójáratban. Okozhatja az orr-melléküreg vagy a rossz fogak gyulladása is. Elindítója lehet a nyaki csigolyák deformálódása, megmerevedése, a nyak és a váll izmainak keménysége, görcse, továbbá az állkapocs vagy a fogsor rendellenes helyzete. Számos gyógyszer, különösen az aszpirin, a vérnyomáscsökkentők, az antibiotikumok és a vízhajtók mellékhatásaként is jelentkezhet. A szakorvos CT, MR, PET vizsgálattal zárhatja ki azt, hogy a fülzúgást a hallópályák jóindulatú daganata váltja ki. Nem árt tudni, hogy az erős dohányosokat még inkább veszélyezteti a fülzúgás rémsége, mivel a nikotinnak erős érszűkítő hatása van, ami rontja a belső és a középfül vérellátását, a kiegyensúlyozott keringést.

Mit tegyünk?
- A hagyományos orvoslásban bevált módszer az infúziós gyógyítás, amelyről megoszlanak a vélemények. Az mindenesetre bizonyos, hogy a vérellátás javítása sokat segíthet a páciens panaszain, különösen, ha a kellemetlen jelenség kezdetén, az első három hónapon belül kezdik meg a kezelést.
- A természetgyógyászatban főként a gingko biloba (a kínai orvoslásban szinte csodaszernek számító gyógynövény) leveléből kinyert készítményeket alkalmazzák.
- Segíthet az akupunktúra vagy a homeopátiás gyógymód, amelyben fontos szerepe van a gyógyító és a páciens jó együttműködésének.
- Mindennél fontosabb, hogy az érintett ne törődjön bele a fülzúgás tényébe, de ne is koncentráljon állandóan a tünetre, s szerezze meg azt a képességet, amivel el tudja terelni figyelmét a kellemetlen jelenségről. A szakemberek azt javasolják, ha zúg a fülünk, s ennek hátterében nem áll szervi baj, akkor "füleljünk kifelé".
- A meditáció, a lazítás, a nyugtató zene hallgatása is eltávolíthat bennünket a befelé figyeléstől.
- A fülzúgásra való fülelés megszüntetését szolgálják a zajgenerátorok is, amelyet a páciens a fülében visel: tartós viseletük megtanítja arra, hogy ne figyeljen a fülzúgásra, vagyis ne észlelje azt.

Ezek is érdekelhetnek