Karamell a testben

Vajon mi a közös a ropogós kenyérhéjban és az öregedésben? Gyermekkorunkban azt elégszer hallottuk, ha megesszük a kenyér héját, szép piros lesz az orcánk. Ennek persze semmilyen tudományos magyarázata nincs. A legújabb kutatások viszont azt igazolják, hogy a testünkben életkorunk előrehaladásával bizonyos fokú karamellizálódás megy végbe; ez a folyamat pedig összefüggésben van az öregedéssel, a cukorbetegséggel, valamint az Alzheimer-kórral is.

Családi körBalogh Mária2006. 11. 10. péntek2006. 11. 10.
Karamell a testben

Amikor a kenyér vagy a hús túlságosan ropogósra sül, a felületükön található cukor és fehérjék karamellizálódnak. Ilyen anyagok életünk folyamán testünkben is keletkeznek, ráadásul különösen nagy hatással vannak "biológiai óránkra". A cukrosodott fehérjék ugyanis nem képesek ellátni eredeti feladatukat a testben. Merev, rugalmatlan hálót alkotnak, lerakódva a véredények falára, és hozzájárulnak az érelmeszesedéshez, a ráncképződéshez és a krónikus gyulladások kialakulásához. A nemkívánatos anyagok termelődését és felgyülemlését a B1-vitamin csökkentheti - de azért szedését önszorgalomból senki ne kezdje el. Okosabb és egyszerűbb nagyobb gondot fordítani a megfelelő táplálkozásra: sok B1­vitamint tartalmaznak a hüvelyesek, a burgonya, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tej, a tojás és a fokhagyma.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek