Az orvos válaszol

Családi körDr. Szirmák Eszter2007. 03. 30. péntek2007. 03. 30.
Az orvos válaszol

Hőhullám jeligére
A hőhullámok lehetnek majdhogynem észrevétlenek, de néha elviselhetetlenül törnek a menopauzában szenvedő páciensre. A változó korban lévők legfontosabb tennivalója a hőhullámokat kiváltó körülmények - a stresszhelyzetek, a kávéfogyasztás, a fűszeres étrend, a meleg légtér - kerülése. A hőhullámok gyakoriságát csökkentheti a napi rendszerességgel végzett torna, a kardioedzés, valamint a rendszeres és kiegyensúlyozott étkezés. Tanácsos kellő mennyiségben E-, C- és B6-vitamint szedni. A herbáriaboltokban ajánlott gyógynövénykészítmények növényi eredetű, úgynevezett fitoösztrogént tartalmaznak. Nincs még pontos adat arra, hogy ezek a készítmények hogyan hatnak hosszú távon az emlőrák kialakulására (ismert ugyanis, hogy a tartós ösztrogénkezelés fokozhatja az emlőrák kockázatát). A nőgyógyász szakorvos elrendelhet hormonpótló kezelést. Fontos a rendszeres, évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálat elvégeztetése, a mammográfiát sem elhanyagolva.

Vízhajtó jeligére
Olvasónk arról számol be, hogy bár szed vízhajtót, szervezetének káliumszintje mégis magas. Ennek számos kiváltója lehet. Okozhatja vesebetegség, magasabb vércukorszint, káliummegtartó vízhajtó szedése, egyes, magas vérnyomás ellen adott gyógyszerek stb. A pontos ok kiderítése az orvos feladata. Át kell tekinteni a gyógyszereket, és, ha szed ilyet, a gyógynövénykészítményeket. Érdemes vizsgálni a vese, illetve szükség esetén a mellékvese működését is.

Liliom jeligére
A teniszkönyök a könyök epicondylus nevű porcának gyulladása. Persze nemcsak teniszezőknél jelentkezik, de náluk a túlzott igénybevétel miatt igen gyakori, innen ered az elnevezés.  Gyógyításában fontos a panaszokat kiváltó mozgások kerülése, helyi gyulladáscsökkentők alkalmazása, szükség esetén a kar nyugalomba helyezése. Súlyos, makacs, nem gyógyuló esetben műtéti megoldás is szóba jöhet. Érdemes góckutatást is végezni, ha a gyulladást nem megerőltetés váltotta ki.

Elkeseredett olvasó jeligére
A lábszárfekély kialakulásának oka a lábszár artériás vagy vénás keringésének a zavara. Önmagában véve nem a fekély a probléma (az csak egy tünet), hanem a mögötte meghúzódó keringési zavar. Amennyiben a kiserek betegsége áll a háttérben, a fekély begyógyulási esélye kicsi. Feltétlenül el kell végeztetni a vizsgálatokat, és az eredmények alapján kell sort keríteni a tennivalók meghatározására. Kaphat keringésjavító infúziókat, gyógyszereket, kiegészítve a hámosodást serkentő helyi kezeléssel, esetleg fényterápiával.

Ezek is érdekelhetnek