Csak tiszta forrásból…

Családi körSzijjártó Gabriella2007. 03. 16. péntek2007. 03. 16.
Csak tiszta forrásból…

Szervezetünk vízszükségletét nem pótolhatjuk bármivel. Ha nem vizet, hanem egyéb folyadékot iszunk, az nem számít bele a három literbe. Márpedig az utóbbi évtizedekben, a reklámok hatására a víz helyét különféle színezett, tartósítószerekkel és adalékanyagokkal dúsított, cukrozott üdítők vették át. Ezekben az italokban ugyan van víz, de szervezetünk víztartalékaiból is elvonnak.
A modern életstílus a kereskedelmi italok fogyasztójává teszi az embert. A gyerekeket nem késztetik és nem tanítják meg a víz ivására, így mindenféle szénsavas italtól és cukrozott gyümölcslétől válnak függővé, miközben az üdítők mesterségesen szabályozott íze csökkenti a vízivás ösztönét.
Az üdítők fogyasztásával becsapjuk a szervezetünket. Testünk a szomjúsággal jelzi a vízhiányt, mi viszont víz helyett mást adunk neki. Az üdítőitalokban lévő sok cukor és egyéb haszontalan anyag miatt szervezetünknek komoly kihívás, hogy vizet vonjon ki belőlük. De még ha ez sikerül is, az egy pohár kólában található vízmennyiséget a szervezet felhasználja a benne levő egészségtelen anyagok kiürítésére.
A mértéktelen ásványvízivás sem tanácsos: élete során az ember oldott ásványok formájában nagyjából 80 kilogramm kőzetet iszik meg, ami csak keresztülmegy a testén. És számoljunk is egy kicsit! Egy négytagú családban naponta 1,5-2 liter folyadékot fogyasztanak el a családtagok; a gyerekek ennél valószínűleg picit kevesebbet, a felnőttek pedig többet fognak meginni. Ez 75 forintos, közepes árfekvésű ásványvízzel számolva, egy év alatt (4 fő×1,5 liter×75 Ft×365 nap) összesen 164 250 forint...

Ezek is érdekelhetnek