Enyhíthető a férfiklimax

Családi körUjlaki Ágnes2007. 03. 30. péntek2007. 03. 30.
Enyhíthető a férfiklimax

Férfiklimaxról akkor beszélünk, amikor megjelennek az öregedés első, néha még csak burkolt üzenetei. Csökken a fizikai és szellemi teljesítmény, ugyanannyi munkához már jóval több energia szükséges, feledékenység, levertség, alvászavar léphet fel. A szexuális aktivitás sem a régi, kisebb a vágy, és ha meg is van, a test nem mindig engedelmeskedik. A kudarcok szorongást, nyugtalanságot keltenek, s ez egyeseknél fokozódó türelmetlenséghez, agresszivitáshoz vezet, másoknál viszont depressziót váltanak ki.
Ma is általános szemlélet, hogy az idős embernek már nincs szüksége szexuális kapcsolatra. Pedig a felmérések szerint a 66-71 év közötti férfiak több mint egynegyede még hetente megöleli a párját, és sokan még 80 felett sem mondanak le erről. Számos vizsgálat bizonyította, hogy a rendszeres szexuális élet segít megőrizni a fiatalos megjelenést, lassítja az öregedést, sőt az élettartamot is meghosszabbítja.
A férfiklimax legáltalánosabb problémái a prosztata működési zavaraihoz kapcsolódnak. Sokan megrémülnek, amikor a vizelési gondokkal járó prosztata-megnagyobbodás tüneteivel találkoznak, pedig ez jóindulatú betegség, amely jelentősen enyhíthető, kezelhető. Az idősebb korosztályban előforduló prosztatarák pedig, ha időben felfedezik, gyógyítható. Ötven év felett ezért évente érdemes szűrővizsgálatra menni. Komplex kezeléssel, figyelemmel tehát a férfiklimax csak átmeneti kóros állapot, amelynek elhárítása után a beteg ismét férfiereje teljébe kerülhet.

Ezek is érdekelhetnek