Fizess, ha bírsz!

Családi körCsászár Jenő2007. 03. 23. péntek2007. 03. 23.
Fizess, ha bírsz!

Több mint tízévnyi tanulás van egy orvos mögött, mire önállóan kezelhet egy beteget.  Hat év orvosi egyetem után két esztendeig rezidensként gyakorolják a szakmájukat, majd három-négy esztendő szakmai gyakorlat és újabb vizsga következik.
Az eddigi szabályozás szerint ha egy orvostanhallgató elvégezte az orvosi egyetemet és elhelyezkedett egy egészségügyi intézményben, még 26 hónapig az állam fizette a szakorvosi képzését, illetve a bérköltségét. Ez egy kezdő általános orvos esetében havi 300-330 ezer forint kiadást jelentett az államnak, mire szakorvossá, például sebésszé vagy nőgyógyásszá vált a rezidens.
A tervezet szerint a 2007-ben végző, a szakorvosi képzési programba 2008-tól csatlakozó orvosok közül már csak azok képzését fedezné a költségvetés, akik az orvoshiánnyal küzdő szakmákat választják, például altatóorvosok, radiológusok vagy patológusok lesznek. Így próbálnák elérni, hogy e kevésbé népszerű szakterületekre is jelentkezzenek a fiatalok (ez 150-200 rezidens állami finanszírozású képzését jelentené). További 50-100 rezidens úgynevezett átmeneti finanszírozási szabályok alapján kapná a képzési támogatást, míg a többség elhelyezkedés után a normális orvosi fizetéséből, saját zsebből végezné a rezidensképzést. (A rezidensek napi nyolc órában orvosi feladatokat látnak el, amiért a diplomás-minimálbér jár nekik, ebből kellene állniuk a szakképzésüket.)
Csaknem háromezer-nyolcszáz aláírást gyűjtöttek össze a hallgatók, s tiltakozásukat átadták a tárca államtitkárának. - Csak minden tizedik orvostanhallgató tudná önerőből előteremteni a rezidensképzés költségét. Anélkül pedig mit sem ér a diploma, ugyanis nem végezhetnek önálló orvosi tevékenységet - tudtuk meg Papp Magortól, a négy magyar orvosegyetem hallgatói önkormányzatának szóvivőjétől, aki maga is hatodéves orvostanhallgató. A leendő doktorok azzal érvelnek, hogy Európa más országaiban, például Németországban is az állam fizeti a rezidensképzést. Hazánkban 1999 óta támogatott e képzés, a korábbi rendszert éppen az európai minta szerint alakították át, nemzetközi szakmai ajánlásra.
Nehéz igazságot tenni a kérdésben. Mert igazat adunk a diplomás-minimálbérért dolgozó fiatal orvosnak, akinek kínkeservesen ebből kell kigazdálkodnia szakorvosi képzésének költségét. De nehezen nyeljük le azt a békát is, hogy az adófizetők pénzéből képezzük azokat a menő szakorvosokat, akik aztán külföldön gyümölcsöztetik államilag finanszírozott tudásukat...
Márpedig fölgyorsulhat az orvosok elvándorlása - állítja a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának legfrissebb kutatása. Három éve rendre fölmérik a szakorvosjelöltek körében, tervezik-e a külföldi munkavállalást: mintegy 66 százalékuk állítja, hogy más országban akar dolgozni. Tizedük aktívan keresi is a lehetőségeket, interjúkra jár, hirdetésekre válaszol. Az Egészségügyi Engedélyezési Hivatal, amely a külföldi munkavállaláshoz szükséges dokumentumokat adja ki a távozó szakembereknek, másfél év alatt 195 külföldi munkát vállaló orvost regisztrált. Többségük 29-49 éves szakember volt. Vagyis egy részük állami finanszírozású rezidensképzésben végzett szakorvos.

Ezek is érdekelhetnek