Frontosok, vigyázat!

Családi körBalogh Mária2007. 03. 30. péntek2007. 03. 30.
Frontosok, vigyázat!

Télen és kora tavasszal több a szívpanasz, és sajnos többen is halnak meg infarktusban, mint más évszakokban - erre a megállapításra jutott a Debreceni Orvostudományi Egyetem két kutatója. A legvilágosabb június nyerte el "az élet hónapja" címet (a július, az augusztus és a szeptember van még dobogós helyen), ilyenkor kevesebb halálos infarktust jegyeztek fel az északkeleti régióban. Míg az elmúlt esztendőkben főként kora tavasszal jöttek-mentek az időjárási frontok, mostanság az őszi és téli hónapok is számos ilyenfajta, kellemetlen meglepetéssel szolgálnak, így például a magas vérnyomásban szenvedők panaszai is rohamosan megsokasodnak. Ezzel is magyarázható a gyakoribb szívinfarktus és gutaütés.

Antifront
- Van, akinek egy-egy feszültségoldó pirula is elegendő, ha érzi a közelgő frontot jelző tüneteket: a szédülést, a fejfájást, a szívszorítást, a szapora szívverést, a verejtékezést.
- Orvossal egyeztetve érdemes a szokásos vérnyomáscsökkentő gyógyszeradagon emelni.
- Akik bármilyen szív- és érrendszeri, valamint más keringési betegségben szenvednek, sűrűbben mérjék vagy mérettessék a vérnyomásukat!
- Front idején kerüljék az autóvezetést, a hideg fürdőt, a nehéz fizikai munkát, az idegeskedést, és ne tartózkodjanak hosszan hideg helyiségben.

Ezek is érdekelhetnek