Szenvedélyek rabságában III.

Családi körCsászár Jenő2007. 03. 02. péntek2007. 03. 02.
Szenvedélyek rabságában III.

Füstfelhőbe burkolózik a Föld: a világon 1,3 milliárd ember dohányzik. Kimutatták, hogy közülük minden második halálában közrejátszik majd e káros szenvedély. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság 2007-et a dohányzásellenesség évévé nyilvánította.
Tizennégy évesen még titokzatos kalandnak számított, hogy az első, suttyomban beszerzett Fecskére rágyújtsak s a felét elfüstöljem a fáskamra mögött. Letüdőzésről szó sem volt, ám még így is undorral nyomtam el a bűzös rudacskát. Néhány évig nyugtom volt tőle. Tizenhét évesen aztán egyenesen kihívás volt, hogy pöfékelő osztálytársaim gyűrűjében én is tegyek egy újabb kísérletet. Kirándulásról hazafelé zakatolva a vonat peronján szippantottam bele, s ahogy a forró füst végigmarta a légcsövemet, a hányinger meg a szédülés egyszerre kerített hatalmába. Persze nagyvonalúan tűrtem. Huszonévesen már én mosolyogtam meg a kocadohányosokat, akik csak nagy néha, egy-egy ital mellé szívtak el néhány szálat. Jómagam akkor már napi egy doboznál tartottam.
- Szippantsunk egy kis friss levegőt! - biztattuk egymást roppant viccesen az egyetemi csoporttársakkal, és a könyvtári jegyzetelést félbehagyva kivonultunk bagózni. Aki nem dohányzott, az persze tovább görnyedt a könyv fölött... Mindez jópofa dolognak tűnt, s a reggeli köhögésre, a sárguló fogakra ügyet se vetettünk.
Csak jó néhány év múlva, az első leszokási kísérlet idején döbbentem rá, hogy a nikotin beleírta magát a sejtjeimbe. A reggeli kávé, az ebéd utáni ejtőzés, az esti sörözés is kész rémálom volt cigi nélkül. Nem beszélve az ideges pillanatokról, amikor az ember rögtön a doboz után nyúl. Az elvonási tüneteket ingerültség, kézremegés színesítette. A nap minden percében hiányzott a rítus és persze maga az elzsongító méreg.
Aztán egy kedves családtag halálos ágyánál arra gondoltam: ezt akarom én siettetni? Havonta egy vagyont adok ki "koporsószögre", csak azért, hogy minél rövidebb ideig éljek? S akkor elnyomtam az utolsó csikket.
Hősiességről nincsen szó. Inkább csak menekülök a füstölgő szenvedélytől. Bár már tíz éve nem gyarapítom a dohányosok táborát, attól tartok, ha megengednék magamnak egy slukkot, nem szabadulnék a "hamvadó cigarettavégtől". Újra visszataszítóan büdösnek érzem a cigit, s megint viccesnek tartom a régi hasonlatot: dohányos emberrel csókolózni olyan, mint kinyalni egy hamutartót.Függőséget okoz
Szinte az összes szervet károsítja a dohányzás, és számos betegség, például a koszorúér-problémák, a szívinfarktus kiváltó oka lehet - hívja fel a figyelmet a Magyar Tüdőgyógyász Társaság. Az orvosok szerint a nikotin ugyanolyan függőséget okoz, mint a kemény drogok, vagyis a heroin vagy a kokain. A cigaretta megszívása utáni néhány másodpercben már eléri e méreganyag az agy jutalmazó központját, dopamintermelődést vált ki, ami örömérzést okoz. Pusztán akaraterővel csak minden huszadik dohányos képes lemondani a szenvedélyéről, ezért a tüdőgondozók úgynevezett leszoktató programokat indítottak. Az eddig bevett segédeszközök, azaz a nikotinos rágógumi és tapasz mellett (sőt helyett!) most egy nikotinmentes gyógyszert ajánlanak. Hatóanyaga egyenesen az idegrendszerre hat, és csökkenti a rágyújtás utáni vágyat. A terápia és a receptre kapható gyógyszer együttesen képes arra, hogy a dohányosok csaknem felét "leválassza" a cigiről. A teljesen újszerű medicina nemcsak az elvonási tüneteket mérsékli, de arra is képes, hogy - amennyiben az illető mégis rágyújtana - csökkentse azt a megszokott, jóleső érzést, amit a pöfékelés okoz.

Tilalmi szándékok
Az Európai Unió egészségügyi főbiztosa sürgeti, hogy 2009-től az unió valamennyi országában rendeljenek el teljes körű dohányzási tilalmat a nyilvános, zárt közterületeken, ideértve a munkahelyek mellett a vendéglátó helyeket, az éttermeket és a bárokat is. A 27 uniós tagországból eddig négyben (Írország, Olaszország, Svédország és Málta) már bevezették ezt a tilalmat, további ötben (Nagy-Britannia, Franciaország, Finnország, Észtország és Litvánia) pedig a közeljövőben teszik. Egy friss felmérés alapján az uniós polgárok nyolcvan százaléka gondolja úgy, hogy ez helyes törekvés. A térképen látható: Magyarország vezeti Európában a dohányzással összefüggő halálozási listát - nálunk mégsem tervezik a jelenleginél szélesebb körű dohányzási tilalom bevezetését.

Ezek is érdekelhetnek