Hatvanezer a szülés ára

Családi kör2007. 04. 13. péntek2007. 04. 13.
Hatvanezer a szülés ára

Muszáj ott kezeltetnünk magunkat, ahová lakhelyünk szerint tartozunk?
A beteg eddig is dönthetett úgy, hogy nem abba a kórházba megy, ahova a beutalója szól, hanem inkább egy másik helyen, egy másik orvossal műtteti meg magát. Ezt eddig kapcsolatokon keresztül, hálapénz megfizetésével lehetett elintézni. Az orvosnak a beteget most is elsődlegesen a területileg illetékes kórházba kell beutalnia. A beteg azonban kérheti azt, hogy egy másik kórházba kapjon beutalót, mert azt hallotta, ott jobb orvosok, jobb feltételek vannak.
Mibe kerül, ha másik kórházat választunk?
Ha a választott kórházban tudják fogadni, kaphat oda is beutalót, így ott is megkapja "ingyenesen" (persze a kórházi napidíj megfizetése mellett) a kezelést. A választott kórház azonban mondhatja azt is, hogy nem tudja fogadni a máshonnan érkezett beteget, mert éppen foglalt minden ágya. Ha a beteg ebben az esetben is ragaszkodik ehhez a kórházhoz, akkor beutaló nélkül (vagy nem az adott kórházba szóló beutalóval) is elláthatják, ámde ki kell fizetnie az ellátás költségének harminc százalékát, legfeljebb százezer forintot. Egy császármetszéses szülés "ára" ma az egészségpénztár kórházi térítése szerint megközelíti a kétszázezer forintot - ilyenkor a betegnek tehát csaknem hatvanezer forintot kell fizetnie a kórháznak.
Kell-e aggódnia annak a betegnek, akit épp egy megszűnésre ítélt osztályon kezelnek?
A legtöbb helyen átmeneti időt szabtak a kórház átalakítására. Ahol március 31-éig elkezdték valakinek a kezelését, azt be kell fejezni. Az ápolási intézetté alakuló kórházak azonban április 1-jétől már nem vesznek fel új beteget például sebészeti műtétre. Akkor szembesülhetünk igazán a változással, ha most kell befeküdnünk egy kórházba: például a kapuváriaknak ezentúl már csak Csornán vagy Sopronban műtik meg a vakbelét, a kapuvári kórházban ugyanis megszűnik a sebészet.
Hol fognak szülni a kismamák, ha megszűnik az a kórház, ahol eddig gondozták őket?
Ha a kismama ragaszkodik az orvosához, ám a szülész áprilistól más kórházban dolgozik, akkor lehetősége van rá, hogy ebben az új intézményben szülhessen és lábadozzon. A szülés után három hónapig visszamehet vizsgálatokra ebbe kórházba, ez nem minősül a beutalási rendtől való eltérésnek sem, így tehát a vizitdíjon kívül nem kell mást fizetnie.
Ki kell-e fizetni az orvost választó kismamának a költségek harminc százalékát?
Erre az egyszerű kérdésre egyelőre nincs megnyugtató válasz. A szaktárca hivatalos álláspontja szerint kivételes, átmeneti szabályként csak 2007. június 30-áig nem kell a szülő nőknek fizetniük az orvosválasztásért, ha ugyanabban az intézményben, ugyanannál az orvosnál szülnek, akihez már 2007 januárja előtt is gondozásra jártak. A július 1-jén és az azt követő időben megszülető csecsemők világra segítése viszont ilyenkor térítésköteles. Lehetőség van arra, hogy a megszűnt szülészetek orvosai vezessenek szülést a területileg illetékes kórházakban az általuk gondozott nőknél; ennek feltétele, hogy az adott intézménnyel a szülész szerződjön az ellátásra. A jogszabály viszont - szó szerint értelmezve - lehetővé teszi a nőknek a szabad orvosválasztást, ha ez a terhesség első három hónapjában megtörténik. Sőt, a jogszabály minden egyéb fizetési kötelezettség alól mentesíti a terhes, illetve a szülő nőt. Ilyenformán nem kell megfizetni az ellátás 30 százalékát. Sőt, vizit- és kórházi napidíjat sem kérhetnek az intézmények a terhesgondozásért, illetve a szülészeti ellátásért.

Minek alapján válasszunk kórházat?
Hamarosan felkerül az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapjára a magyar kórházak minősítésére szolgáló első adatsor. A betegeknek mégis a saját tapasztalataikra kell hagyatkozniuk, ezekből az adatokból csak az fog kiderülni: hol hányan dolgoznak, milyen műtéteket végeznek leggyakrabban. A hazai kórházak, orvosok saját gyógyító munkájuk eredményességét vagy nem is mérik, vagy ahol igen, ott nem beszélnek róla. Az OEP-nek az infarktusos halálozásokról gyűjtött adataiból kiderül, hogy csak akkor van esélye a betegnek túlélni a végzetesnek induló szívrohamot, ha van a közelben (hat órán belül elérhető) katéteres labor, ahol kitágíthatják az elzáródott eret. Az első harminc napban a betegek csaknem ötöde hal meg, a legjobb túlélési esély az Országos Kardiológia Intézetben, az Országos Gyógyító Központban (Szabolcs utca), illetve néhány egyetemi centrumban kínálkozik. Ezekben százból 5-12 beteget veszítenek el.

Ezek is érdekelhetnek