Lóbőrt húzni veszélyes

Családi körBalogh Mária2007. 04. 06. péntek2007. 04. 06.
Lóbőrt húzni veszélyes

Ismerős lehet mindenkinek az, amikor valaki álmában hangosan felhorkan levegő után kapva: ez legtöbbször az alvási apnoé jele, ami valójában igen súlyos betegség. Korunk egyik új betegsége körülbelül húsz éve fogalmazódott meg pontosabban. Oka, hogy elalvás után a garatizomzat ellazul, ez gátolja a légzést, azaz 30, 40, 50 másodperces légzésszünetek állhatnak be. Az oxigénhiány felébreszti az alvót, de csak olyan rövid időre, hogy az ébredés nem tudatosul. Csak annyit vesz belőle észre a betegségben szenvedő, hogy hiába alszik bármennyit, nem tudja magát kipihenni, mindig fáradt.
A napokban olyan alvásklinika nyílt a fővárosban, amelyben átfogóan kivizsgálják az alvászavarral küszködőket. Azaz innen már nem küldik tovább az embert másik intézménybe - ígérik a Semmelweis Egyetem Alvásmedicina Központjának részét képező alváslaboratórium munkatársai. A háziorvostól kapott beutalóval a zsebben a 06-1/210-0278-as központi számon a 1490-es melléket tárcsázva lehet időpontot kérni.
Ha valaki befekszik kivizsgálásra, annak minimum két éjszakát kell bent töltenie. A pácienst sűrűn felszerelik elektródákkal, amelyekkel többek közt az agyhullámait, a szemmozgását, a fogcsikorgatást, a pulzusát, a véroxigén-szintjét, a mellkasi és hasi kilégzését és a szívmozgást mérik. Az alvászavarok ugyanis külön csoportot képeznek a gyógyászatban: 86 fajtájuk ismert a kóros aluszékonyságtól a rémálmokon át a horkolásig.
A kialvatlanság sokféle betegség forrása lehet. Íme, néhány példa: kezeletlen depresszió, stressz, szorongás, hangulatzavarok, pajzsmirigybetegségek, asztma, krónikus ízületi gyulladás, vérkeringési zavar és alkoholizmus.
Milyen gyógymód vár, mondjuk, az alvási apnoés betegre? Az alváslaborban egy szerkezettel tudják kezelni, ami úgy működik, mint egy ellenporszívó. Egy orra kötött lélegeztetőmaszkról van szó, amely pár centi vastag, hosszú csövön keresztül csatlakozik egy kis géphez. Ez enyhe nyomással befújja a levegőt a tüdőbe, ezáltal megszünteti a garatszűkülést, és helyreállítja a fiziológiai orrlégzést. A maszkot minden éjjel használni kell.

Hangoskodók
A férfiak negyven, a nők húsz százaléka horkol. Ennek jóindulatú változata közben a szívműködés, a pulzusszám és a légzés nem válik rendellenessé. Súlyosabb formája oxigénhiányos állapotot okoz, ami légzéskimaradással jár, így szén-dioxid halmozódik fel a testben; hatására robbanásszerű, feltörő horkolásként indul be újra a légzés. Az oxigénhiány károsítja a szívet és egyéb, komoly szövődmény is kialakulhat. A horkolás enyhébb változatát operációval, szájbetéttel, orrsprayjel kezelik. A debreceni Neurológiai Klinikán olyan berendezést írnak föl, amely éjjel folyamatosan oxigént fúj a beteg szájába, így megakadályozza a garat összenyomódását. A készülék ára több százezer forint, de az OEP egyedi méltányossági döntése alapján a páciensre 100-150 ezer forint hárul.

Nem kell többet a bárányokat számlálnia:
- ha lefekvés előtt iszik egy csésze zellergumóból készült teát: 2-3 dl forrásban lévő vízhez adjon két teáskanálnyi összetört zellert, és néhány percig áztassa;
- ha teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, banánt, fejes salátát, datolyát vagy karfiolt vacsorázik;
- ha az esti fürdővizébe illóolajat vagy gyógynövényfőzetet kever (ajánljuk a levendulát, a citromfüvet, a kamillát, az orbáncfüvet és a macskagyökeret);
- ha a felsorolt szárított gyógynövényekkel megtöm egy kis zsákocskát és azt a feje alá teszi, vagy illóolajat csöpögtet a párnájára, hogy éjjel belélegezhesse nyugtató hatású illatukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek