Szűrni kell a nőket!

Családi kör2007. 04. 06. péntek2007. 04. 06.
Szűrni kell a nőket!

Húsz fölött
Emlővizsgálat: Minden húszévesnél idősebb nőnek havonta meg kellene vizsgálnia saját magát. A mell önvizsgálatával ugyanis időben felfedezhetünk minden apró elváltozást. Ha a családban volt mellrákos beteg, fokozott odafigyelés ajánlott.
Onkológiai szűrés, citológia: A nőknek a szüzesség elvesztésétől évente ajánlatos nőgyógyászati onkológiai szűrésre járniuk - egészen a menopauzáig.
Gerincvizsgálat: 25 és 45 éves kor között fontos a testtartás elemzése, a gerinc funkcionális vizsgálata és biomechanikus mérése. A derék-, hát- és nyaki panaszok az elváltozások feltárásával megelőzhetők vagy megszüntethetők.
Fogászati vizsgálat: Előbb-utóbb kiderül, genetikailag milyen fogazatot örököltünk. A kevésbé problémás fogazattal évente érdemes felkeresni a fogorvost, akinek azonban gyakran okoz gondot a fogsora, annak javasolt a félévenkénti ellenőrzés. Tartsuk észben, hogy a fogorvos nemcsak a fogakat vizsgálja, hanem az egész szájüreget: a szájüregi rák hamar felismerhető, és az időben elkezdett kezeléssel az esetek nyolcvan százaléka gyógyítható.

Harminc fölött
Mellrákszűrés: Ma már ultrahangos emlővizsgálat javasolt a mellrák kiszűrésére. A szakértők szerint mammográfiás szűrővizsgálatra ebben az életszakaszban csak nagyon indokolt esetben menjünk, mert a röntgensugarak negyven év alatti korban károsíthatják a különösen érzékeny emlőmirigyeket.
Nőgyógyászati vizsgálatok: Az onkológiai vizsgálat mellé társuljon évente a méhszáj citológiai vizsgálata, valamint egy hasi ultrahang, amellyel a petefészek állapotát térképezheti fel a szakorvos.
Tüdőszűrés: Évente-kétévente javasolt.
Vérvizsgálat: A vérkép ellenőrzését soron kívül csaknem valamennyi komolyabb betegség alatt elvégzik, egészséges nőknek is ajánlott azonban legalább kétévente ellenőriztetni.

Negyven fölött
Mammográfia: A mammográfiás vizsgálatra a 45-65 év közötti nők kapnak rendszeresen meghívót. Természetesen korábban, 45 éves kor előtt is van lehetőség a mammográfiás vizsgálatra: ez azoknak ajánlott, akiknél előfordult a családban emlőrák. A negyvenedik életév környékén például már lehet jelentkezni, de ekkor orvosi beutaló szükséges.
Melanómaszűrés: A magas kockázati csoportba tartozók (a nagyon világos bőrűek vagy akiknek a családjában előfordult bőrrák, illetve súlyosan leégett a bőrük) bőrgyógyásszal vizsgáltassák meg magukat. Ebben a korban az önfigyelés már nem elég!
Cukorbetegség ellenőrzése: Az időskori diabétesz jelei már negyvenévesen is megmutatkoznak. Negyven fölött tehát évente ajánlott a cukorbetegség szűrése.

Ötven fölött
Belgyógyászati vizsgálat: Minden második évben ajánlott a gyomor- és bélrendszer-eredetű vérzés vizsgálata.
Csontsűrűségmérés: Ha kalciumban szegény a táplálkozása vagy "vékony csontú", már korábban is ajánlott elmenni csontsűrűségmérésre. Ötven felett pedig érdemes teljes körű osteoporozismérést végeztetni, mert a betegség kialakulásának esélye a menopauza beköszöntével megnő. Egy-két évente ismételjük meg a vizsgálatot.
Kardiológiai vizsgálatok: Panaszmentesen is ajánlott évente koleszterin- és vérnyomásmérést, kétévente teljes kardiológiai kivizsgálást kérnie.

Hatvan fölött
Általános vizsgálatok: Ebben az életkorban nem elhanyagolhatók az érzékszervi problémák, bár már korábban is ajánlott rendszeresen ellenőrizni a látást és a hallást. Idős korban ezeknek a funkcióknak a gyengülése ugyanis a társas életnek is árthat.
Vesebetegség szűrése: 65 éves kor felett érdemes figyelni a veseműködésre, a húgyúti fertőzésekre.

(A jövő héten arról írunk, a férfiaknak milyen szűrővizsgálatokat javasolnak a szakemberek.)

Új szívtérkép
Félóra alatt pontos képet kaphatunk a szívkoszorúerünk állapotáról a Cardio CT segítségével. A Pozitron-Diagnosztika Központ legújabb, világszínvonalú műszerének egyik legnagyobb előnye, hogy kiváltja a szívkatéterezést, azaz a keringési rendszer állapotának feltérképezéséhez nem kell a testbe behatolni. A diagnózishoz nem szükséges terheléses vizsgálat sem, mert a gép a szív nyugalmi állapotában is képes kimutatni a rendellenességeket. A vizsgálat nem olcsó, de az egészségpénztári tagok a díj 30 százalékát visszaigényelhetik az adójukból. A részletekről a 06-1/505-8881-es telefonszámon érdeklődhetnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek