Amikor tiltólistás a kifli

Családi körCsászár Jenő2007. 05. 18. péntek2007. 05. 18.
Amikor tiltólistás a kifli

Hogyan is jött rá a holland Van Dicke doktor, hogy az étvágytalan, erőtlen, hasmenéses gyermekek baját a búzában, az árpában, a rozsban és a zabban található egyik fehérje, a glutén okozza? Az orvos arra figyelt fel, hogy a gabonahiányos háborús időkben a beteg csemeték tünetei elmúltak, ám az ínség elmúltával a panaszok száma újra szaporodott. Kimutatták aztán, hogy a gabonafélékben található glutén - vagyis a sikér, ami a búza minőségét jelzi - emésztés közben tönkreteszi az arra érzékenyek vékonybelének nyálkahártyáját, ez pedig felszívódási zavarokhoz vezet.
Akinél megállapítják a fogyással, elesettséggel vagy épp bőrkiütésekkel járó coeliákiát - azaz a gluténérzékenységet -, az kénytelen élethosszig tartó, szigorú diétára berendezkedni. Legfőképpen a búzaliszttel készült kenyerekről, édességekről kell lemondania, és a felvágottakat, konzerveket is csak összetevőinek hosszas mérlegelése után kóstolhatja meg.
A coeliákiások élete, pontosabban az étkezése nem egyszerű: nekik külön kell főzni, hiszen még az edényekben megtapadó liszt- vagy épp rántásmaradvány is árthat nekik. Többnyire maguk sütik a kenyeret, gyúrják a tésztát, és persze ez nem olcsó mulatság: a gluténmentes liszt legalább tízszeresébe került a sima búzalisztnek.
A páciensek sokáig arra voltak kényszerítve, hogy kézről kézre adják a számukra veszélytelen, azaz glutén nélkül készült élelmiszerek listáját. Megtanulták például, hogy tartózkodjanak az átlagos parizertől és májkrémtől, mert azok számukra káros adalékot tartalmazhatnak. Tavaly év végétől mindenesetre egy uniós rendelkezés szerint a gyártók kötelesek feltüntetni a sikért mint élelmiszer-allergiát kiváltó anyagot. A betegek azonban nem jártak jobban, merthogy a gyártók óvatosságból inkább több termékre írják, hogy "nyomokban tartalmazhat" glutént, mint kevesebbre, nehogy megüssék a bokájukat.
- Nemcsak az orvosok, hanem az egész társadalom számára kihívás ez a betegség - mondja Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének országos elnöke. Hazánkban mintegy húszezer embernél állapították meg a bajt, ám a diétát csak a páciensek fele tartja.
A lisztérzékenyek betegszervezete évek óta szeretné elérni, hogy a kilónként csaknem ezer forintba kerülő gluténmentes lisztre támogatást adjon a társadalombiztosítás, és a közönséges liszt áráért vásárolhassák meg a felszívódási zavarral küzdők. Eddig annyit sikerült elérnie, hogy már tárgyalópartnernek tekinti őket az egészségügyi kormányzat.
Sikerélményeket könyvelhetnek el viszont Debrecenben, ahol a városi önkormányzat elrendelte: az iskolai menzákon kötelező diétás menüt is felszolgálni. Így az ott élő lisztérzékeny diákoknak legalább nem kell otthonról vinniük az ebédet.

Tiltólistára került:
- hagyományos kenyerek
- péksütemények, tészták
- megszokott cukrászsütemények
- mélyhűtött burgonyakrokett
- előrepanírozott húsok
- mirelit főzelék, zöldségleves

Csak körültekintéssel ehető:
- gyümölcsjoghurt
- párizsi
- húskenyér
- virsli
- gabonapelyhek
- fagylaltok, jégkrémek

Megengedett a fogyasztásuk:
- gluténmentes kenyér, kifli
- nápolyi
- tejtermékek
- tojás
- zöldfőzelékek, gyümölcsök
- szalámi- és kolbászfélék

Ezek is érdekelhetnek