Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Az étkezési zsiradékok állati vagy növényi eredetűek lehetnek. Az állati eredetűek koleszterint tartalmaznak, a növényi eredetű olajok és a belőlük mesterségesen előállított margarinok fogyasztása során nem jut koleszterin a szervezetbe.
A koleszterinnek a jó meg a rossz típusa is megtalálható szervezetünkben. Egészséges állapotban a belső termelésű és a szervezetbe bevitt koleszterin egyensúlyban van. Ha a szervezet több koleszterint termel, az következhet abból is, hogy az illető sok állati eredetű zsiradékot, elsősorban belsőséget, tojást fogyaszt. A növényi olajok, például az extra szűz olívaolaj, a szőlőmagolaj, a tökmagolaj vagy a szójaolaj nyers fogyasztása segíti a jó koleszterin működését. Hő hatására azonban ezek elveszthetik táplálkozás-élettani szempontból kedvező hatásukat, ezért főzéshez, sütéshez nem érdemes jó minőségű, drága olajakat használni.
Vaj
Állati eredetű zsiradék, koleszterint tartalmaz. Természetes úton készült tápanyag, melyben megtaláljuk a tej értékes vitaminjait.
Margarin
Növényi olajokból, mesterséges módszerrel készül. Kémiai eljárásoknak, hidrogénezésnek, keményítésnek vetik alá, hogy az állaga minél inkább hasonlítson a vajéhoz. Mivel állati eredetű zsiradékot nem vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterin nem található benne. A mesterséges beavatkozás során a zsírsavak kémiai szerkezete is megváltozik, ami lehet (de nem bizonyított!), hogy mégiscsak árthat a koleszterinszintnek.
A döntés. Az egészséges ember egye azt, amit szeret - tanácsolja Nagy Dóra dietetikus. Ha valakinek van ideje és kedve megvárni, amíg a hűtőben tárolt vaj kenhetővé melegszik, és jobban szereti az ízét, egyen vajat. Ha rohanó korunk emberének az a fontos, hogy kikapja a jégszekrényből a margarint, megkeni vele a kenyerét, és máris fut a dolgára, válassza inkább a margarint. Ha azonban valakinek magas a vérkoleszterinje vagy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezető kockázati tényezők valamelyikétől tartania kell (például magasabb életkor, vérnyomásproblémák, dohányzás, családi infarktuselőzmények esetén), érdemes a koleszterint nem tartalmazó, jó minőségű margarint választania.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu