Kinek mondjam el?

Családi körUjlaki Ágnes2007. 05. 11. péntek2007. 05. 11.
Kinek mondjam el?

Kedves Ágnes!
Azért fordulok Önhöz egy kis panaszkodásra, mert egyik múltkori válaszában írta, hogy Ön lányos anya, ezért feltételezem, hogy megért. Vajon miért sárkány minden fiús mama?! A barátnőm és a húgom is szenved az anyósától,  és magam is úgy érzem, hogy életem keresztje a férjem édesanyja. Még ma sem túl idős, a hatvanas évei elején jár, és nagyon jól tartja magát. Rossz házasság után, harmincöt évesen maradt egyedül a kétéves fiával, azóta senkije nem volt, csak a gyerekének élt. Nincs testvére, barátnője, senkihez nem kötődik a fián kívül, s kijelentése szerint még a négy hónapos unokáját is csak azért szereti, mert a fiára emlékezteti annak kisbabakorából. Lelki társának is a fiát tekinti, de azt már nem akarja elfogadni, hogy a fiának viszont a felesége a társa, mármint én. Mivel szomszédos házban lakunk, elvárja, hogy a férjem munkából hazajövet először hozzá térjen be, gyakran meg is vacsoráztatja, s közben kikérdezi a munkájáról, a gondjairól, terveiről. Mire Tomi egy-két óra múlva hazatér, sokszor már nincs kedve még egyszer elmesélni ugyanazt. Anyósom lekezelően beszél rólam, sokszor csak így: "ő", mintha a nevem se jutna eszébe. Ha meghallja, hogy a legkisebb mértékben is ellentmondok a férjemnek vagy egyszerűen más a véleményem valamiről, mézesmázosan közli, ő a világért sem szólna bele a mi dolgunkba - és aztán határozottan a fia mellé áll. És sorolhatnám tovább.
Az a szerencsém, hogy a férjem békés természetű, meg át is lát az anyja mesterkedésein. De hát sajnálja, és nem akarja megbántani. Én viszont lassan úgy érzem, hogy a házasságom is rámehet erre az alattomos aknamunkára.
Üdvözlettel:
Ildikó

Kedves Ildikó!
Az ön gondja olyan régi, mint maga a házasság intézménye. Valaha - a legkülönbözőbb társadalmi osztályokban - az volt a szokás, hogy amikor az új menyecskét hazavitte a fiú, onnantól kezdve az anyós parancsolt neki. A keleti népeknél ez máig így van. Természetesen egy mai fiatalasszony nem tűr el ilyen alávetett állapotot. Önöknél még az is árnyalja a képet, hogy anyát és fiát szoros érzelmi kapocs fűzte össze sok éven át. Ez is jellemző helyzet: az egyedülálló anya mindent feláldoz, mindenről lemond a gyereke érdekében, de aztán be is nyújtja a számlát. Hiába nő fel a fia, ő továbbra is első akar lenni a számára. Mit lehet itt tenni? Ha lehetséges, költözzenek el kissé távolabbra. Szükségtelen naponta találkozni a mamával. De ha ez nem megy, beszélgessen el komolyan a férjével, keressen erre egy nyugodt alkalmat. Könnyek és vádaskodás nélkül mondja meg neki, hogy ha meg akarja menteni a házasságukat, jól gondolja át  kapcsolatai szerepét.
Üdvözlettel:

Ezek is érdekelhetnek