Mentsen meg három életet!

Családi körSzijjártó Gabriella2007. 05. 11. péntek2007. 05. 11.
Mentsen meg három életet!

Egy felnőtt ember testében átlagosan öt-hat liter vér áramlik. Egy egészséges szervezet fél liter vér elvesztését tudja pótolni szövetkárosodás nélkül. Éppen ezért a véradóktól egy alkalommal maximum 4 dl (vagyis egységnyi) vért vesznek le, melyet a szervezet néhány nap alatt pótol.
Véradásra jelentkezhet minden 18 és 65 év közötti életkorú, egészséges, legalább 50 kg testsúlyú felnőtt, akinek a legutóbbi véradása óta legalább nyolc hét eltelt. Egyetlen véradás alkalmával akár három életet is megmenthetünk, ugyanis ebből a mennyiségből három adag vérkészítmény készül. Magyarországon a biztonságos hazai vérellátásához hetente kilencezer egység vérre van szükség mintegy tízezer véradótól.
A vér legfontosabb feladatai: az oxigén, a tápanyagok és a víz szállítása a sejtekhez, valamint a bomlástermékek, salakanyagok elszállítása onnan. A XX. század elejétől használják gyógyításban: a vérátömlesztés fontos lehet a nagyobb műtétek alkalmával, és a vér nagy szerepet játszik a gyógyszergyártásban is.
Nem mindegy, hogy vérátömlesztéskor a beteg milyen vért kap, hiszen a nem megfelelő vércsoportú vér ellen a szervezetben immunreakciók indulnak be, ami akár életveszélyes állapotot is kiválthat. A vér sokféleképpen sorolható csoportokba, a két legjelentősebb az ABO és az Rh vércsoportrendszer. Az ABO rendszer alapján egy ember vére A, B, AB vagy O csoportú, az Rh rendszer alapján Rh+ vagy Rh- lehet.
A véradó vérét teljes vizsgálattal ellenőrzik, így a donorok egyúttal képet kapnak az egészségi állapotukról is. Megállapítják a vércsoportot, a vérsejtszámot és azt, hogy milyen oldott anyagok vannak a vérben. Kimutatják az esetleges vírusokat, AIDS- és lueszszűrést, valamint májműködést ellenőrző vizsgálatokat végeznek, illetve plazmát adóknál a vérfehérje mennyiségét is mérik.
A CaliVita a Magyar Vöröskereszttel és az Országos Vérellátó Szolgálattal együtt huszonegy magyar városban várja az önkéntes véradókat (lásd táblázatunkat!). A rekordkísérletben részt vesz még Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Macedónia, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

Véráram
- Testünk vérereinek hossza mintegy százezer kilométer.
- A vér naponta 1440-szer járja be a testünket.
- Egy hetvenéves ember szíve nyugalmi állapotban kb. egy literrel kevesebb vért pumpál percenként, mint egy harmincévesé.
- Bármikor vizsgáljuk, a vér 75 százaléka mindig a vénákban található.
- Szervezetünkben naponta 200 milliárd vérlemezke képződik.
- A vörösvérsejtek a vérkeringésbe kerülve körülbelül négy hónapig élnek, és hetvenötezerszer fordulnak a tüdő és egyéb szervek között, mielőtt visszatérnének a csontvelőbe és elpusztulnának.

Ezek is érdekelhetnek