Teszt-vesz sarok

Családi körCsászár Jenő2007. 05. 25. péntek2007. 05. 25.
Teszt-vesz sarok

Mi jut eszünkbe, ha azt mondjuk, puding? Nyilván egy papírzacskós por, amely segít abban, hogy a cukros tej egynemű, rezgő s jó esetben finom krémmé álljon össze. Attól tartok, nem futott volna be ilyen hatalmas karriert ez a desszert, ha eleink is mindjárt porból kotyvasztották volna. Az eredeti angol puding ugyanis arról híres, hogy már az ünnep - általában karácsony - előtt két hónappal illik nekikezdeni az elkészítésének. A legősibb változat ökörvese hosszasan tisztogatott faggyújából készül - újabban a vajjal is beérik. Vesznek jó sok fajta aszalt gyümölcsöt, némi brandyt a tej, tojás, liszt és cukor mellett, s a masszát első körben hat órán keresztül gőzölik. Majd egy-két hónapig a kamrában érlelik, s tálalás előtt még másfél óráig lesik a sütőt, jól gőzölődik-e a desszert. Ehhez képest merészség a néhány perc alatt összeüthető édességet pudingnak hívni.
A boltokban kapható pudingporok közös tulajdonsága, hogy mindegyik javarészt keményítőt tartalmaz, az ízhatásért pedig az aromák felelősek, némi színezékkel megsegítve. Ebben a műfajban üdítő változatosság a dr. Oetker új vaníliaízű pudingja, amelybe legalább aszalt eperdarabkákat kevertek. Létezik e termékcsaládban narancshéjdarabokkal bolondított csokoládé is - az előbb említett azonban finomabb, s a 99 forintos ár sem riasztóan magas. Már-már vicces, hogy e cég külön "prémium" termékeként tartja nyilván azt a porát, amelyikben itt-ott valódi vaníliát találhatunk.
A vaníliaízű desszertek családjában feleennyiért - 45 forintért - kapható az Aro főzéssel készíthető pudingpora. Ennek ízhatása kicsit szegényesebb, ám ugyanúgy kukoricakeményítőt meg aromát tartalmaz, mint a többi. Aki lusta a kotyvasztáshoz, választhat főzés nélküli keveréket: abba eleve beletették a cukrot, s némi tejporral meg számos mesterséges adalékkal - stabilizátorral, emulgeálószerrel - érik el, hogy a krém az ígért három perc alatt összeálljon. Türelmetlenségünk 169 forintba kerül, ha Gála krémport veszünk.
Kissé kockázatosabb eperízű pudingport választani - ilyet már 29 forintért kínál a Coop -, a természetazonosnak írt aromák, valamint az étkezési sav ugyanis nem varázsolja ínyünkre a friss gyümölcs zamatát. Inkább valamiféle műanyagos ízzel hökkent meg...

Ezek is érdekelhetnek