Dicsőség és felelősség

Lakatos Pál cukrászmester „Spicces füge respektus” fantázianevű kreációja viseli idén a Magyarország Tortája címet. A készítő alkotóműhelyében és süteményezőjében, a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászdában jártunk.

Családi körB. Pintér Dalma2023. 08. 19. szombat2023. 08. 19.

Fotó: Németh András Péter

Fotó: Németh András Péter

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt augusztus 20-ai nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István napja, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyre mindannyiszor kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat várnak, s az idén újdonságként egy hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból – például magyar akácméz, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény – minimum egyet fel kellett használni. Lakatos Pál a hagyományokat az izgalmas újdonságokkal ötvözve alkotta meg győztes süteménykreációját.

Dobogós torták

A Magyarország Tortája verseny idei második helyezettje Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) „Betyáros málna” kreációja lett, míg a harmadik helyen Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) „Merengő” alkotása végzett. A Magyarország Cukormentes Tortája címet – melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt minden évben meghirdet – Lawal-Papp Zsófia (Papp Cukrászda, Makó) „Kikelet” édessége kapta.

Gyermekkora óta imádja a süteményeket, habzsolni és készíteni egyaránt. Annyira, hogy anno a zsebpénzét sosem az aznapi szendvicsre költötte, hanem minden pénteken mini tortával ajándékozta meg magát a helyi cukrászdában. Sőt olykor, ha nem akadt édesség odahaza, képes volt felolvasztott vajba kakaót keverni, s azzal megkenni a kenyeret. Emellett kedves süteményes emlékeket őriz a nagyszüleinél, Tiszabábolnán töltött nyarairól is. Fiatalon a szülei fodrásznak szánták, mert az édesanyja ebben a szakmában dolgozott. Habár a hajszobrászat és a süteményművészet annyiban nem különbözik egymástól, hogy mindkettőhöz kézügyesség kell, Pál végül az utóbbi pályán indult el.

Cukrász szakmáját tizenhét évesen, 1994-ben szerezte meg a csepeli szakmunkásképzőben. Idővel elvégzett jó pár kiegészítő képzést, így a formatorta-készítést vagy a nemzetközi desszertkurzust, melyekkel tovább szélesítette a szakmai tudását. De az igazi tapasztalatot a cukrászműhelyben szerezte. Tizenöt évig vezetett egy szigetszentmiklósi süteményezőt, mígnem 2019-ben szintén cukrász feleségével, Bicsérdi Viktóriával megnyitották a sajátjukat, amire Lakatos Pál nagyon büszke, hiszen a családjuk már generációk óta e településen él.

A cukrászdát a levendula után keresztelték el. Pálnak a mestervizsgáján, amelyet 2018-ben szerzett meg, vintidzs stílusban, fehér-lila színben kellett megalkotnia a díszmunkát. Emellett az elnevezéssel a helyben készülő sütemények egyedi ízvilágát akarták hangsúlyozni. Cukrászdájuk szemlélete, hogy megtartsák a klasszikus ízeket és egyúttal saját fejlesztésű receptúrákkal kínálják a vendégeket.

Fotó: Németh András Péter

A cukrászmester a hagyományos dobos- vagy csokitortát éppúgy szereti elkészíteni, mint a különlegesebb ribizlis-mogyorós vagy mandulás-sárgabarackos szeletet. Örömmel szolgálja ki a vendégeket, egy kávé is, a tejhab ötletes formációival, izgalmas lehet. De a legjobban a cukrászműhelyben érzi magát, amikor hajnalban vagy éjjel órákon át, megfeledkezve a világról, halk zene mellett elmélyülten alkot.

A cukrász házaspár a három gyermekével – a fiaik, Botond és Előd 13 évesek, a lányuk, Petra két évvel idősebb – kikapcsolódás és szakmai művelődés gyanánt nem(csak) múzeumokba jár, hanem előszeretettel látogatnak cukrászdákat különlegességek után kutatva, vagy épp elmerülni új ízvilágokban. Hiszen ihletforrásul bármi szolgálhat az egyedi süteményekhez.

A Spicces Füge Respektus ötletének megszületéséhez egy balatoni nyaralás során megkóstolt fügefagylalt adta az ötletet, amelyhez a karamell és a tokaji aszú párosítás izgalmasnak ígérkezett. A torta mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbabtöretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, amit az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. Nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése a tanítói, mentorai előtt. A készítés során alkohol nem marad a süteményben, így a gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják.

Folyamatos fejlődni akarás, rengeteg munka, kreativitás, de legfőképp kitartás kell a szakma legrangosabb hazai címének elnyeréséhez – árulja el a cukrászmester, aki a tortakreációival már több ízben megmérettetett az országos versenyen. 2021-ben a „Szabacsi Rubato” tortájával a verseny harmadik helyét nyerte el, 2022-ben a „Kék kötény kincse” kreációval bejutott a legjobb öt közé.

– Az idei győztes torta sem jöhetett volna létre a családom, a munkatársaim támogatása nélkül – hangsúlyozza a készítő. – Reménykedtünk, hogy ott leszünk a dobogósok között. Már a harmadik helyezettet ismertette a zsűri, amikor megfordítva a sorrendet, az idei nyertes nevével folytatta – mesél a döntő pillanatról, amelyre visszagondolva még mindig libabőrös lesz. Akkori érzéseire nehezen talál megfelelő szavakat. Emlékszik, hogy arcáról hosszú órákig nem lehetett letörölni a mosolyt.

– A cím számunkra nagy dicsőség és megtiszteltetés, egyben hatalmas felelősség, hiszen egy ország ismer meg bennünket. A szakmai zsűri visszajelzése rendkívüli mérföldkő a munkánkban, de a vendégek véleménye legalább olyan fontos – taglalja őszintén a negyvenhat éves cukrászmester. Süteményremekét elsőként augusztus 19-én kóstolhatjuk meg a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, illetve országszerte több száz süteményezőben – s mindig megtalálhatjuk a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda kínálatában.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek