Ragyogjon rá a napfelkelte!

Az indiánok évezredek óta használják az álomfogót a rossz álmok elűzésére. Ma már alig akad olyan lakberendezési üzlet, ahol ne találkoznánk vele, de vajon honnan ered, és mi az üzenete ennek a különleges fali dísznek?

Családi körBalogh Boglárka2023. 08. 17. csütörtök2023. 08. 17.

Fotó: Csarnai-Török Nikolett

Álomfogó Fotó: Csarnai-Török Nikolett

Csarnai-Török Nikolettet mindig is vonzotta az álomfogók különleges világa. Miként a kondorosi lány meséli, az anyukája már korán megszerettette vele a kézművességet, kicsiként rengeteget színeztek, rajzoltak és gyöngyöt fűztek, ám sohasem gondolta, hogy végül a hobbijából fog megélni.

Álomfogó
Fotó:  Csarnai-Török Nikolett 

A szakmám szerint ügyintéző titkár vagyok, de nem volt alkalmam elhelyezkedni benne. Iskola után bekerültem egy kisebb gyárba, ahol távirányító panelekre alkatrészt forrasztottam. Mikor az üzemet felszámolták, egy nyomdában helyezkedtem el, itt a dobozragasztó gépen dolgoztunk csapatban. Nagyon szerettem, jó társaság vett körül. Már ekkor elkezdtem az álomfogókkal foglalkozni, ami végül annyira kinőtte magát, hogy főállású vállalkozássá alakult.

Niki imádja a különleges dolgokat, ezért is szeretett bele az álomfogókba. Lenyűgözte a sokféleségük, a csodálatos színek, a színkombinációk, a tollak kecsessége, amikor meglebbenti őket a szél. Mivel csak kevés helyen tudta megvásárolni, így az utazásai során, ahol talált, mindig beszerzett egyet, gyűjtötte. Nagyon szereti a természetet, leginkább a fákat, innen az ötlet, hogy életfás álomfogókat is készítsen.

Életem első álomfogóját nagy karika fülbevalóból, párnából kiszedett tollakból és régi nyaklánc lebontott fagyöngyeiből pillanatragasztóval kreáltam. Emlékszem, hozzáragasztottam a tollakat a kezemhez – mondja Niki mosolyogva. – Nálunk szokássá vált, hogy kézzel készített dolgot ajándékozok anyák napjára. Így döntöttem el, hogy nekifutok még egyszer. Itthon nem igazán készített senki álomfogót, ezért külföldi weboldalakat és videókat nézegettem, hogyan is lehetne megalkotni, milyen alapanyagok szükségesek hozzá. A következő már sokkal jobban sikerült, büszkén mutogattam a munkahelyemen, s a kollégáim elkezdtek rendelni. Nikolett Álomfogók néven létrehoztam a Facebook-oldalam, feltöltöttem a munkáimat, mind többen kezdték követni, amit csinálok, egyre nagyobb lett az érdeklődés, a kereslet irántuk. Ott kellett hagynom a munkahelyemet, hogy teljes energiámmal erre koncentrálhassak.

Varázserejű talizmán

Elsőként az észak-amerikai indián kultúrában, az ojibwa törzsnél találkozunk a kézzel készült, felakasztható fűzfakarikával, amelyet állati inakkal hálószerűen beszőttek, és kövekkel, madártollakkal vagy gyönggyel díszítettek. Az álomfogót a fekhely fölé akasztották, hogy kiszűrje a rémálmokat, nyugodt éjszakát adjon a gyermeknek. A természetes anyagokból készült talizmánt nem tervezték örökéletűnek: a kiszáradásával azt jelezte, hogy a gyermek felnőttkorba lépett.

A legenda szerint az álomfogó eredete egy indiai sámánhoz köthető, aki felmászott egy magas dombra és látomása volt. Ebben a bölcsességkereső Iktomi pók formájában jelent meg előtte. A beszélgetés során Iktomi tollakkal, lószőrrel, gyöngyökkel és áldozati tárgyakkal díszített fűzfakarikát vett elő, és pókhálót kezdett szőni bele. Míg dolgozott, az élet körforgásáról, születésről és halálról beszélt, majd arról, hogy éltünkben különféle jó és rossz erőkkel találkozunk.

Amikor Iktomi befejezte a pókhálót, amelynek közepén egy lyuk maradt, átadta a karikát a sámánnak, hogy a törzse javára használja. Ha az emberei hisznek a talizmán varázserejében, szebb álmaik, elképzeléseik és gondolataik lesznek, s céltudatosabbakká válnak az életben.

Iktomi tanítása szerint az álomfogó segít felszabadítani a jó erőket, míg a rosszakat a pókháló fogja fel, hogy ne kerüljenek az alvó fejébe. Mivel a rémálmokat az új nap első sugarai égetik el, az álomfogót úgy kell elhelyezni, hogy a napfelkelte ráragyoghasson.

Minden álomfogó a megrendelő igényei szerint születik. Ő dönti el, mekkora legyen, milyen színek domináljanak, mi legyen a központi elem a karikák hálójában. Ezután kezdődik a munka. Az első lépés a karika betekerése. Miután Niki bevonta, egyforma részekre osztja a karikát, és elkezdi a hálót készíteni, amibe általában fa és akril gyöngyöket, ásványokat tesz, vagy életfát csinál. Mivel az álomfogó pompáját a tollak adják, egyszerre többfélével dolgozik. A teljes álomfogó kézzel készül, a munka aprólékos és időigényes.

Álomfogó
Fotó:  Csarnai-Török Nikolett 

– A legtöbb ember nem magának, hanem ajándékba rendeli. Az egyik nagyon kedves vásárlóm beteg embereket ápolt, és a szülinapjukra mindig személyre szabott álomfogót rendelt, hogy kicsit felvidítsa őket. Nekem azok a legszebb pillanatok, amikor visszaigazolást kapok arról, hogy a munkám milyen sokat jelent másoknak. A szívem, lelkem van benne ezekben az alkotásokban, hálás vagyok azért, hogy az álmomat élem.

 

Ezek is érdekelhetnek