Kiságy vagy karrier?

A munka és a magánélet összehangolása témakörében tavaly podcast-sorozatot indított a Családbarát Magyarország Központ. A beszélgetésekben arra a kérdésre keresik a választ, hogyan lehet megfelelni a női szerepek kihívásainak, összeegyeztetni a családanyai és a hivatásbeli feladatok sokaságát. Az Egyensúlyban című beszélgetéssorozat havonta jelentkező adásaiban kiemelkedő karriert befutott édesanyák mesélnek arról, hogy nekik ez miként sikerült.

Családi körHabik Erzsébet2023. 09. 17. vasárnap2023. 09. 17.

Fotó: Kállai Márton

Fotó: Kállai Márton

A hivatás és a magánélet közötti egyensúly megteremtése a nőket fokozottan érinti, mert a munkájuk mellett általában ők nagyobb részt vállalnak az otthoni feladatok ellátásában, a gyermeknevelésben, az idős vagy beteg családtagok ápolásában, gondozásában. Egyensúlyról abban az esetben beszélhetünk, ha egy anya nem csak a munkahelyi és a családi szerepeivel elégedett, hanem ezenfelül önmagára, pihenésre, netán a hobbijára is tud valamennyi időt szakítani. A téma azóta van napirenden, mióta a nők a múlt század közepén tömegesen jelentek meg a munka világában. Ezek szerint még nem született helyes megoldás, megfelelő gyakorlat? – tettük fel a kérdést dr. Szuromi-Kovács Ágnesnek, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetőjének.

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője

– Nagyon jó, hogy időről időre beszélünk erről, megnézzük, hol tartunk most, és hova szeretnénk eljutni. Bizony, az élet változik, gondoljunk csak bele, milyen ritka ma már a hagyományos nagycsaládos együttélési forma, amikor több generáció is egy fedél alatt lakik, mikor mehet valaki nyugdíjba a korábbi évtizedek gyakorlatához képest, vagy mennyire tolódott ki a gyermekvállalás életkora. Néha a bevált gyakorlatokat is újra kell gondolni. A nők, és ma már a férfiak munkavállalása, valamint családi szerepe is folyamatosan változik, ami szerintem egyáltalán nem baj – vélekedik az ügyvezető.

A Családbarát Magyarország Központ podcast-sorozatában megszólaló édesanyák életpályája azok számára lehet inspiráló, akik talán éppen most gondolkodnak a családalapításon vagy a családjuk bővítésén. Azoknak a fiatal nőknek szeretnének bátorítást, támogatást adni, akik azon tipródnak, vajon feladhatják-e addigi életüket az anyaság miatt, vagy hogy pici gyermekük mellől mikor térjenek vissza a munka világába.

Pár hónapja az Egyensúlyban vendége volt Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, aki maga is kétgyermekes édesanya. Elmesélte, hogy a kislánya még csak nyolchónapos volt, amikor Csák János miniszter a következő szavakkal kérte fel a felelős tisztségre: „Ági, álmodtam egy kiságyat az irodádba”. – A kiságy ötlete végül nem valósult meg, de miniszter úr valóban többször is felajánlotta a lehetőséget – emlékezett vissza az államtitkár. A kislányomat több megbeszélésre is bevittem magammal, előfordult, hogy a hordozóban aludt, miközben én a tárgyalóasztalnál ültem. Így a családbarát működés a kiságy nélkül is maximálisan megvalósult, ami inkább csak egy nagyon fontos jelkép maradt – idézte fel családokért felelős államtitkári pályája kezdetét Hornung Ágnes a vele készült interjúban.

 

Az első adás vendége Nagy-Kálózy Eszter, a Vígszínház művésznője volt, aki egyebek mellett arról is beszélt, hogy hároméves kora óta színésznőnek készült, kamaszkorától kezdve pedig biztos volt abban, hogy a hivatása mellett édesanyaként is szeretne kiteljesedni – méghozzá egy nagycsaládban. A sors ajándékának tartja, hogy mindkét vágya teljesült. Férjével, Rudolf Péterrel – aki most a főnöke is egyben – 32 éve házasok, és három gyermeket nevelnek. Kitért arra is, hogy bár először 21 évesen lett édesanya, sosem érezte azt, hogy a gyermekvállalás miatt megtorpant volna a karrierje, vagy, hogy az anyaság akadályozta volna művészi pályafutásában. Mint elmondta: szerencsésnek érzi magát, amiért a férjében olyan társra talált, akivel a magánéletben és a munkában is igazán jó párost alkotnak.

 

– Fontos szempont volt számomra, hogy az interjúalanyok már édesanyák legyenek, hisz a beszélgetéseinkben azt szerettük volna megnézni, miként tudják összehangolni az anyaszerepet a sikeres életúttal – magyarázza Szuromi-Kovács Ágnes, a podcast-sorozat megálmodója és házigazdája. – Olyan nőket – vállalkozókat, felsővezetőket, művészeket – hívtunk, akik mögött komoly és eredményes életpálya áll, de jönnek majd olyanok is, akik még igencsak benne vannak a sűrűjében. Valljuk be őszintén: amikor a családunkat és a hivatásunkat akarjuk összeegyeztetni, akkor a kettő között próbálunk zsonglőrködni, így jólesik és segíthet magunk előtt olyan példát látni, amely erőt és biztatást ad. Az adások vendégei nagyon nagy mélységekről és magasságokról is beszámoltak. Bárki számára tanulságos lehet, hogy a sikeres nők soraiból korántsem indult mindenki ideális körülmények közül, sőt, sokan meglehetősen nehéz családi háttérrel rendelkeznek, ám ezt a hátrányt határozott tervezéssel, céltudatos felnőttkori életvezetéssel képesek voltak felülírni. Mindannyiunk számára inspiráló lehet, hogy az elhivatottság, az elkötelezettség, a családunk és a munkánk iránti alázat, valamint a hit milyen óriási értékeket képes teremteni – igyekezzünk az élet bármely területén is helytállni – véli a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.

Az Egyensúlyban podcast-sorozat legutóbbi, augusztusi vendége dr. Fekete Andrea nefrológus, gyermekgyógyász, kutatóorvos, az MTA doktora volt. Hosszú éveken át gyermekgyógyászként praktizált, majd később a klinikai munka mellett már kutatóként is tevékenykedett, mígnem háromgyermekes édesanyaként, praktikus okokból választania kellett az addig párhuzamosan folytatott kutatás és kórházi gyógyítás között. Elmondása szerint nagyon koncentráltan dolgozik, ráadásul a kutatói munka egyik előnye a rugalmas időbeosztás, ezzel együtt a mindennapok és a családi életük menedzselése így is komoly szervezést jelent számára. Hangsúlyozta, hogy jelenleg, a negyvenes éveiben, élete egyik legjobb időszakát éli. Édesapja szemléletét pedig, miszerint „mindent lehet jobban csinálni”, a saját életére a következőképpen alkalmazta: „Amit tudsz, azt csináld meg, utána, ha nem úgy sikerült, bocsásd meg magadnak”.

 

– A decemberben indult podcast-sorozat beszélgetéseit eddig már több mint háromszázezren tekintették meg, és nem csak mi kapunk pozitív visszajelzéseket, hanem a vendégeink is. A legutóbbi interjúalanyunk mesélte, hogy miután lement az adás, záporozni kezdtek neki a levelek fiatal nőktől, akik meghatóan, hálásan mondtak köszönetet azért, hogy meghallgathatták a gondolatait, és inspirálódtak a történetéből. Ez volt a célunk, és rendkívüli öröm számunkra, hogy ezzel a műsorral beteljesítettük – összegez Szuromi-Kovács Ágnes. A műsor adásai a csalad.hu oldalon érhetőek el: csalad.hu/egyensulyban.

 

Ezek is érdekelhetnek