Szelíd fény őszi estékre

A gyertya több mint kétezer éve indult világhódító útjára, népszerűsége ma is töretlen. Szinte nincs olyan ünnepi alkalom, amikor ne gyújtanánk egyet, legyen az születésnap, esküvő, vagy a szeretett halottainkra emlékezés.

Családi körBalogh Boglárka2023. 09. 26. kedd2023. 09. 26.
Szelíd fény őszi estékre

Manapság a gyertyák előállításában is fontos szerepet játszik a környezetvédelem. A budapesti Béres-Lengyel Martina, az Amber Decor megálmodója például a szójaviasz gyertyákra esküszik, ami a közönséges paraffin viaszhoz képest növényi eredetű, alacsonyabb hőmérsékleten ég, így akár kétszer hosszabb ideig élvezhetjük a fényét és illatát. Tiszta lánggal, korommentesen lobog, nem növeli a légkör széndioxid-tartalmát, emellett kiválóan hordozza a hozzáadni kívánt illatolajokat és színezékeket.

Az Amber Decor megálmodója a szójaviasz gyertyákra esküszik. (Fotó: Béres-Lengyel Martina)

– Mindig imádtam kézműveskedni, szinte mindent kipróbáltam, amihez a két kezemre és egy kis kreativitásra volt szükségem, így nem meglepő, hogy egy idő után vállalkozássá nőtte ki magát a hobbim – emlékszik vissza Martina a kezdetekre. – Három éve költöztünk Győrbe a férjemmel, itt született meg 2021-ben az Amber decor ötlete.

Martina főállásban, nagyrészt otthonról pénzügyi területen dolgozik, a gyertyakészítést elsősorban kikapcsolódásnak tekinti. Bár mára kézjegyévé váltak a mini kuglófnak, habos süteménynek vagy épp színes kukoricapehelynek kinéző illatos termékek, az első darabok után nagyjából még fél évet kellett gyakorolnia, mire kitapasztalta a különböző szójaviasz fajtákat, az illatokat, az egyéb eszközöket. Ez idő alatt sok kutatómunkát is végzett, rájött a hibáira, s azokon javítani is tudott. Ezután döntötte el, hogy szeretné, ha mások otthonában is viszontláthatná az általa megálmodott kis gyertyákat.

 

 Mivel egyelőre nincs műhelye, a gyertyakészítés folyamata az otthonukban történik – nevetve jegyzi meg: ha dolgozik, a konyha átalakul „csatatérré”.

– Sajnos a gyertyaöntés rendetlenséggel jár, és a viaszt nem egyszerű eltakarítani. Vannak nehezebben elkészíthető darabok, ilyen például a sütőtökös pite is: erre egyrészt habot kell készítenem a viaszból, másrészt pedig külön öntöm ki a gyertya alapját és a kis tökformát is. A végeredmény azonban mindig kárpótol a hosszú folyamatért. Ha meggyújtjuk, mennyei, intenzív sütőtökös pite illat járja be a szobát. Egy jó könyv mellé vagy az őszi napok beköszöntével kedvelt termék. Bár a gyertyákat legtöbben online vásárolják meg, a kézműves piacok hangulata utánozhatatlan, szeretek személyesen is találkozni a vásárlóimmal. A gyertyaszezon szeptembertől indul be igazán, és januárig meg sem áll. Szeretnék új ötletekkel előrukkolni, hogy mindenki megtalálhassa a számára leginkább tetsző gyertyát a kínálatomban.

Szójababból készül

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szójaviasz a szójababból készül. Betakarítás után a babot megtisztítják, feltörik, hántolják, pelyhessé forgatják, majd kivonják belőle az olajat. A következő lépés során, az olaj hidrogénezésekor a benne található zsírsavak telítetlenből telítetté válnak, ennek köszönhetően az olaj szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúvá válik.

 

 

Ezek is érdekelhetnek