Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A gyertya több mint kétezer éve indult világhódító útjára, népszerűsége ma is töretlen. Szinte nincs olyan ünnepi alkalom, amikor ne gyújtanánk egyet, legyen az születésnap, esküvő, vagy a szeretett halottainkra emlékezés.
Manapság a gyertyák előállításában is fontos szerepet játszik a környezetvédelem. A budapesti Béres-Lengyel Martina, az Amber Decor megálmodója például a szójaviasz gyertyákra esküszik, ami a közönséges paraffin viaszhoz képest növényi eredetű, alacsonyabb hőmérsékleten ég, így akár kétszer hosszabb ideig élvezhetjük a fényét és illatát. Tiszta lánggal, korommentesen lobog, nem növeli a légkör széndioxid-tartalmát, emellett kiválóan hordozza a hozzáadni kívánt illatolajokat és színezékeket.
– Mindig imádtam kézműveskedni, szinte mindent kipróbáltam, amihez a két kezemre és egy kis kreativitásra volt szükségem, így nem meglepő, hogy egy idő után vállalkozássá nőtte ki magát a hobbim – emlékszik vissza Martina a kezdetekre. – Három éve költöztünk Győrbe a férjemmel, itt született meg 2021-ben az Amber decor ötlete.
Martina főállásban, nagyrészt otthonról pénzügyi területen dolgozik, a gyertyakészítést elsősorban kikapcsolódásnak tekinti. Bár mára kézjegyévé váltak a mini kuglófnak, habos süteménynek vagy épp színes kukoricapehelynek kinéző illatos termékek, az első darabok után nagyjából még fél évet kellett gyakorolnia, mire kitapasztalta a különböző szójaviasz fajtákat, az illatokat, az egyéb eszközöket. Ez idő alatt sok kutatómunkát is végzett, rájött a hibáira, s azokon javítani is tudott. Ezután döntötte el, hogy szeretné, ha mások otthonában is viszontláthatná az általa megálmodott kis gyertyákat.
Mivel egyelőre nincs műhelye, a gyertyakészítés folyamata az otthonukban történik – nevetve jegyzi meg: ha dolgozik, a konyha átalakul „csatatérré”.
– Sajnos a gyertyaöntés rendetlenséggel jár, és a viaszt nem egyszerű eltakarítani. Vannak nehezebben elkészíthető darabok, ilyen például a sütőtökös pite is: erre egyrészt habot kell készítenem a viaszból, másrészt pedig külön öntöm ki a gyertya alapját és a kis tökformát is. A végeredmény azonban mindig kárpótol a hosszú folyamatért. Ha meggyújtjuk, mennyei, intenzív sütőtökös pite illat járja be a szobát. Egy jó könyv mellé vagy az őszi napok beköszöntével kedvelt termék. Bár a gyertyákat legtöbben online vásárolják meg, a kézműves piacok hangulata utánozhatatlan, szeretek személyesen is találkozni a vásárlóimmal. A gyertyaszezon szeptembertől indul be igazán, és januárig meg sem áll. Szeretnék új ötletekkel előrukkolni, hogy mindenki megtalálhassa a számára leginkább tetsző gyertyát a kínálatomban.
Szójababból készül
Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szójaviasz a szójababból készül. Betakarítás után a babot megtisztítják, feltörik, hántolják, pelyhessé forgatják, majd kivonják belőle az olajat. A következő lépés során, az olaj hidrogénezésekor a benne található zsírsavak telítetlenből telítetté válnak, ennek köszönhetően az olaj szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúvá válik.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu