Vasmacska a levegőben

Egyik lábát behajlítva kapaszkodik a karikán, míg fejjel lefelé csüngve a kezeivel könnyeden érinti a másik, spiccbe feszített lábát. A mutatvány egyszerre légiesen könnyed, művészi és lenyűgöző. A gyakorlatot egy huszonéves fiú, Vaspál Alex végzi, aki hajlékonyságával sokszor artistanő társait is felülmúlja.

Családi körB. Pintér Dalma2023. 10. 25. szerda2023. 10. 25.

Kép:

Fotó: Németh András Péter

Magasba akasztott szalagokon (tissue-n), trapézon és karikán, a talajgyakorlatok végzése közben egyaránt jól érzi magát, de a szívéhez most mégis a horgony áll a legközelebb. Az artistaeszközt hasonlóan kell elképzelni, mint a tengerészek használta vasmacskát, csak ez a levegőben függ. Alex kihívást lát benne, hiszen megannyi módon lehet tekeregni, csüngeni rajta; s jól ki is tudja használni a hajlékonyságát. A kivételes adottsággal megáldott bátonyterenyei ifjú még csak most kezdte az artistahivatást, de sikeresen, lelkesedéssel és bizonyítási vággyal telve műveli.

Gumiként hajtogatja a testét a bátonyterenyei artista  (Fotó: Németh András Péter)


Gyermekkorában látott először légtornász-produkciót, lenyűgözte az artista levegőben végzett művészi mozdulatsora. Aztán az élményen felbuzdulva a tizenéves fiú egy-két trükköt kipróbált otthon. Klasszikus gyakorlatokkal, spárgával és híddal kezdett. Lábai könnyen nyíltak és teljes szélességben érintették a talajt, majd homorítva a szőnyegen támaszkodó kezeit gond nélkül a lábai mellé tudta illeszteni – érezte, hogy a képessége korántsem hétköznapi. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy artista akar lenni.
A testnevelésórákon, míg a fiúk legtöbbje futballozott, ő az elsőként elsajátított artistagyakorlatait tökéletesítette. Célul tűzte maga elé, hogy a budapesti Baross Imre Artistaképző Intézetben tanul tovább. De a családja az ezzel járó anyagi terheket (edzőruha, utazás, felköltözés költsége) akkor nem tudta vállalni. Mindez nem törte le Alex karrierterveit és lelkesedését, mert úgy érezte, az eredményesség igazán csak rajta múlik.
A salgótarjáni Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában érettségizett és szakmát szerzett. A tudatos ifjúnak ez volt a tartalék karrierterve, ha az artistaálma valamiért mégsem sikerülne. Az edzést sosem hanyagolta el, naponta végezte a talajgyakorlatokat, melyekhez még eszközre sem volt szüksége, csak a rászánt időre.
Amikor 2019-ben sikeresen felvételizett az artistaképzőbe, kitárult előtte a cirkuszi világ. Az iskola berkeiben megadatott számára a fejlődés lehetősége, s élt is vele. Kitartással, szorgalommal kezdett zsonglőrködni, gólyalábon járni, akrobatikát és persze légtornát tanulni. Mint mondja, a 2021-ben elvégzett artista- és a plusz egyéves művészképzés gyakorlatiasságot, precizitást adott a mozdulatainak, továbbá testtudatosságot is kölcsönzött. A szakma egyik alappillére ugyanis, hogy a legnyakatekertebb produkciók közben teljes kontroll alatt tudja tartani a saját fizikumát.
A vékony fiú hajlékony testalkatával, hosszú végtagjaival könnyeden mozog a magasban, de ehhez az adottságon túl erőnlét, továbbá esztétikai érzék és érzékeny lélek is kell.
– Az artistamutatványok többet jelentenek egy sportágnál, ez ízig-vérig művészet. Nem lehet szakmaként tekinteni rá, hanem hivatás, amit csak örömmel és kitartással lehet művelni – vallja a szülőhelyén gumiemberként is emlegetett ifjú. – Az évek alatt megtanultam, hogy az álmoknak ára van. Türelem kell hozzá, amíg egy új gyakorlatot precízen elsajátítok. A karrierem elején járok, bőven akad még hová fejlődni, miért küzdeni. S persze mindig akad, aki hajlékonyabb nálam, netán finomabbak a mozdulatai a tissue-n. Ez az egyik nap elkeserít, a másik nap viszont motivál, hogy jobb és ügyesebb akarjak lenni – részletezi a légtornász.
Elárulja: nemrégiben jött egy megtorpanás a mindeddig töretlen lelkesedéssel épített szakmai pályájában. Az artistavilágba nehéz bekerülni, nem elég csupán a tehetség és a sok gyakorlás, olykor a csillagoknak is együtt kell állniuk a sikerhez. A mélypontból egy felkérés zökkentette ki: egy hónapot Svájcban artista-légtornászként dolgozott. Óriási élmény volt számára naponta nagyközönség előtt fellépni. – A levegőben lenni leírhatatlan érzés. Közben megfeledkezem a tömött cirkuszi sátorról, csak a gyakorlatra koncentrálok.
A jelenleg is Bátonyterenyén élő artista tudatosan keresi a fellépési, a kitörési lehetőségeket, s amíg éppen nem talál, addig sem tétlenkedik. Rendszeresen feljár a fővárosi artistaképző iskola művésztelepére gyakorolni, ahol a miliő, az edzőtársak jelenléte szüntelen jobb eredményre, a mozdulatai tökéletesítésére sarkallják. Mellette légtornászedzéseket tart 7-8 és 13-14 éves fiataloknak Salgótarjánban.
Egy éve versenyzőként részt vett a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, a nívós szakmai rendezvényen bemutatott tissue-gya­korlata aranyérmet és előadói művészeti különdíjat kapott. Ez az elismerés is megerősítette abban: jó úton jár afelé, hogy egy napon elismert artistaművész váljon belőle.
 

 

Ezek is érdekelhetnek