Kincsek a dobozban

Egy tizenegy éves kislány csillogó szemekkel szavalja a klasszikus és kortárs irodalom remekeit – ez a Léna versesdoboza közösségi oldal legfőbb ereje. Hatvanhétezren várják rendszeresen feltöltött videóit, melyek sokaknak örömöt, másoknak segítséget jelentenek a gyermekversek világában.

Családi körB. Pintér Dalma2023. 11. 20. hétfő2023. 11. 20.
Kincsek a dobozban

Monoton hangon, kórusban szavalnak a gyerekek a legtöbb óvodai vagy iskolai ünnepségen, mert nem értik, nem élvezik a szépséget rejtő rímeket. Holott a versmondás egyik célja az volna, hogy a gyerekek kedvüket leljék benne és megszeressék általa az irodalmat. Ennek érdekében Hajdú Léna Sára anyukája, Mészáros Zsófia hét éve elkezdett kutakodni a magyar kortárs gyermekirodalomban, és számos értékes verset talált. Úgy érezte, ezeket meg kell osztania a szülőkkel, a pedagógusokkal, a világgal.
Létrehozta az akkor hároméves kislánya nevéről elkeresztelt közösségi oldalt. A koncepció szerint nem profi színész vagy előadóművész mondja el a kiválasztott költeményeket, hanem egy gyermektől hallhatjuk a nekik szánt verseket, amelyek így sokkal valódibbnak és hitelesebbnek hangzanak. A kislány – akit nem mellesleg az ég remek memóriával és előadókészséggel áldott meg – értő, szerető hangon szavalja a verseket, ezért az üzenetük rengeteg emberhez eljut.
Az egyedülálló és hiánypótló oldal indulásakor nem sok biztató szóval kecsegtették a családot, mondván, a gyermekirodalomnak aligha lesz létjogosultsága az online világban. Tévedtek. Mára nagyjából hatvanhétezren – gyermekek, idősebbek, szülők, pedagógusok – követik az oldalt, és több százezren rendszeresen nézik, hallgatják Léna videóit. Igazi verskedvelő, összetartó közösséget épített fel a mosolygós, kedves arcú kislány.
Léna visszahúzódó, szerény, csendes gyermek a hétköznapokban. Szeret elvonulni a könyveivel, naplójával, rajzaival. Sportiskolába jár, néptáncol, és az évek alatt már több versmondó versenyt is megnyert. Mindössze négyéves volt, amikor Dolák-Saly Róbert dedikálta neki az Én vagyok a kedvenc állatom című könyvet – ez lett a kislány kedvence. A szülei múlhatatlan érdeme is, hogy a tizenegy esztendős gyermek korán értette, megszerette a szépirodalmat: csecsemőkorától fogva esténként nemcsak meséket, hanem költeményeket is olvastak neki. Ezt a jó szokást egyébként minden szülőnek ajánlják.
– Verseket nem csak azért érdemes tanulni, mert fejleszti a memóriát és a szókincset. A rímes sorok megannyi érzést ébresztenek a befogadóban, megnyugtatják a lelket, táplálják a szépérzéket, csiszolják az érzelmi intelligenciát – érvel az édesanya amellett, miért fontos a versolvasás és -tanulás a gyermekek életében.
A mindenki által ismert, kedvelt költeményeket – mint Petőfi Sándor Anyám tyúkja vagy Zelk Zoltán Ákombákom – Léna szavalatában meghallgathatjuk vagy olvashatjuk, ugyanis a művek sokszor írott formában is felkerülnek az oldalra. A klasszikusokat remekül kiegészítik a kortárs versek, például Baley Endre, Haász János, Erdős Virág művei. Vannak tematikus hetek, máskor évszakhoz kötődve kerülnek fel a videóra felmondott művek.

Fotók: családi archívum


Az önként vállalt feladat talán legnehezebb része a kutatómunka. – Rengeteg verseskötet lát manapság napvilágot. Időbe telik kiválogatni, hogy melyik az értéket képviselő. S persze az is lényeges szempont a választásnál, hogy Lénának melyik költemény tetszik, illik-e hozzá – magyarázza az édesanya.
Az oldalra kéthetente vagy havonta kerül fel egy-egy új videó. Ez egyáltalán nem megterhelő a kislány számára, hiszen egy-két átolvasás után már tudja is a verset, a felvétel pedig csupán tíz percet vesz igénybe. Minden egyéb feladatot az édesanya végez. A felépített tematika, az igényesen vezetett felület az ő hozzáértéséről árulkodik.
Közös munkájuk meghozta a gyümölcsét. Nem telik el úgy napjuk, hogy az utcán, a buszon, a metrón meg ne szólítanák őket. Több magányos embertől kapnak üzenetet, melyben leírják nekik, hogy boldogabb a napjuk, mert Lénát hallgatják. Pedagógusok gyakran az oldalukról válogatnak költeményeket, amelyeket bevisznek a tanórákra vagy a versmondó versenyekre. De a legjobb visszajelzés, ha egy szülő azt mondja, hogy a gyermeke Léna miatt szerette meg az irodalmat.
Az édesanya jó szívvel ajánlja minden szülőnek, hogy töltsék meg a családi könyvespolcot verseskötetekkel. Hiszen nincs is annál jobb, amikor a gyermekünkkel egymáshoz bújva közösen verselhetünk. Ha pedig bizonytalanok vagyunk, hogyan kezdjünk neki, nyissuk fel bátran Léna versesdobozát: kincsekre lelünk benne. 

 

Ezek is érdekelhetnek