Libacomb sólettel

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!

Családi kör2023. 11. 12. vasárnap2023. 11. 12.

Kép:

Fotó: Németh András Péter

Hozzávalók:
 4 libacomb
 2-3 szem fekete bors
 1 babérlevél
 50 dkg tarkabab
 10 dkg árpagyöngy
 3 vöröshagyma
 4 gerezd fokhagyma
 1 evőkanál őrölt pirospaprika
 őrölt kömény
 só
 bors

A combokat lábasba rakjuk, öntünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Teszünk mellé pici sót, babérlevelet, pár szem fekete borsot. Fedő alatt kis lángon addig főzzük, míg meg nem puhul a hús. Hagyjuk kihűlni.
Az abálóléről leszedjük a zsírt és átszűrjük. Egy akkora edényben, amely elég lesz a babnak is, libazsíron megpároljuk a felaprított vöröshagymát. Rádobjuk a zúzott fokhagymát, kissé megpirítjuk. Levesszük a tűz­ről, elkeverjük benne a pirospaprikát, teszünk hozzá ízlés szerint őrölt köményt. Beletesszük a megmosott babot, sózzuk-borsozzuk, végül felöntjük az abálólével. Lefedjük, és betesszük a 140 fokos sütőbe legalább két órára. Félidő tájt hozzákeverjük a megmosott gerslit is. Tálalás előtt serpenyőben libazsíron megpirítjuk a combokat.

Még finomabb lesz, ha 80-100 fokon sütjük a babot egy éjszakán át. Ha viszont kevés az időnk, elkészíthetjük a tűzhelyen is, takarékon körülbelül másfél óra alatt puhul meg a bab. Ha van, érdemes öntöttvas lábast használni hozzá.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek