Vastagbélrák szűrése: kiderült, mennyire hatékony a vérteszt
origo.hu
Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!
Kép:
Hozzávalók:
4 libacomb
2-3 szem fekete bors
1 babérlevél
50 dkg tarkabab
10 dkg árpagyöngy
3 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál őrölt pirospaprika
őrölt kömény
só
bors
A combokat lábasba rakjuk, öntünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Teszünk mellé pici sót, babérlevelet, pár szem fekete borsot. Fedő alatt kis lángon addig főzzük, míg meg nem puhul a hús. Hagyjuk kihűlni.
Az abálóléről leszedjük a zsírt és átszűrjük. Egy akkora edényben, amely elég lesz a babnak is, libazsíron megpároljuk a felaprított vöröshagymát. Rádobjuk a zúzott fokhagymát, kissé megpirítjuk. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát, teszünk hozzá ízlés szerint őrölt köményt. Beletesszük a megmosott babot, sózzuk-borsozzuk, végül felöntjük az abálólével. Lefedjük, és betesszük a 140 fokos sütőbe legalább két órára. Félidő tájt hozzákeverjük a megmosott gerslit is. Tálalás előtt serpenyőben libazsíron megpirítjuk a combokat.
Még finomabb lesz, ha 80-100 fokon sütjük a babot egy éjszakán át. Ha viszont kevés az időnk, elkészíthetjük a tűzhelyen is, takarékon körülbelül másfél óra alatt puhul meg a bab. Ha van, érdemes öntöttvas lábast használni hozzá.
origo.hu
metropol.hu
origo.hu
mandiner.hu
baon.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu