Parázson sült csemege

Családi kör2023. 11. 20. hétfő2023. 11. 20.

Kép: , Fotó: Németh András Péter

Fotó: Németh András Péter

A kürtőskalács történetét ugyan az ókorig vissza lehet görgetni, de hazánkban az első írásos forrása csak a XVII. század végéről ered. Bornemissza Anna 1680-as szakácskönyvében már botfánk néven megemlíti, és elég pontos receptet is ad hozzá. A könnyű, lágy tésztát feltekerték egy sütőfára, mazsolával megszórták, sütés közben forgatták, vajjal kenegették. Még hosszú ideig hiányzott róla a ma elmaradhatatlan karamellréteg.
Többféle néven is szerepel a régi könyvekben: dorongos fánk, botra tekercs, botkalács, és természetesen kürtőskalács. Faszén parazsa felett sütve az igazi. Piacokon be lehet szerezni hosszú nyelű kalácssütő hengereket, ezekkel „igazi” kalácsot süthetünk otthon is. Ha így készítjük, akkor elég csak sütés előtt bekenni zsiradékkal, és megcukrozni sütés közben már nem kell. A forró parázs felett folyamatosan forgatjuk, míg a tészta megsül és ropogósra pirul a bevonata.

 

Kürtőskalács sütőben

Hozzávalók:  25 dkg vaj vagy margarin  50 dkg finomliszt 
 2 dkg friss élesztő  2 tojássárgája  2,5 dl tej  1 kávéskanál só 
 2 evőkanál cukor  8 sörösdoboz  alufólia  kristálycukor  fahéj 
 kókusz  durvára darált dió  olaj

Egy pohárba morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kis cukrot, egy deci langyos tejet és hagyjuk felfutni. Tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgájákat, a sót, a két evőkanál cukrot, ráöntjük a felhabosodott élesztőt. A többi langyos tejből annyit adunk hozzá, hogy lágy tésztát tudjunk dagasztani. Ha már összeállt és elválik az edény falától, beledagasztunk 5 dkg megolvasztott langyos vajat is. Cipót formázunk belőle, átrakjuk egy kiolajozott tálba. A tetejét liszttel finoman meghintjük, és letakarva a duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta, az üres sörös­dobozokat lemossuk, egyesével alufóliába csavarjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, és csíkokra vágjuk. A becsomagolt dobozokat olvasztott vajjal lekenjük. Rájuk csavarjuk a tésztacsíkokat. Végül a gyúrótáblán minden dobozt kicsit átforgatunk, hogy rányomódjék a tészta. Lekenjük vajjal, és megforgatjuk egy tálcára kiszórt kristálycukorban. Egy tepsibe sütőpapírt rakunk, beleállítjuk a kalácsokat. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Amikor félig kész, kivesszük, ismét lekenjük vajjal, és megforgatjuk ízlés szerint fahéjas vagy vaní­liás cukorban, cukros dióban, kókuszreszelékben stb. Visszatesszük és készre sütjük. Kihúzzuk belőlük a sörösdobozt, és rácson kihűtjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek