Póréhagyma-krémleves sajtropogóssal
Hozzávalók:
1 póréhagyma 1 gerezd fokhagyma 3 dl tejszín 5 dkg vaj 25 dkg mascarpone 2 evőkanál keményítő 20 dkg reszelt sajt (trappista vagy ementáli) 1-1 kis csokor snidling és petrezselyem zöldje színes bors só olaj
Egy fazékban megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a csíkokra felvágott póréhagymát, kicsit megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük a keményítővel, majd körülbelül egy liter vízzel felengedjük. Hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, és készre főzzük.
A meleg levesből kiveszünk egy keveset, összekeverjük a mascarponéval, majd mindezt belevegyítjük a többi levesbe. Durvára tört borssal ízesítjük.
Olajjal kikenünk egy porcelántányért. Fél centi vastagon rászórjuk a sajtot, megszórjuk az összeaprított zöld fűszerekkel és/vagy a durvára tört borssal. 6-700 watton egy-két perc alatt megolvasztjuk a mikróban. Utána azonnal átemeljük egy deszkára, és még melegen cikkekre vágjuk.
TIPP
A ropogós levesbetét sütőben is elkészíthető. A tepsire sütőpapírt rakunk, vékonyan kiolajozzuk, és erre rakjuk a fél centi vastag sajtréteget. Grill fokozaton egy-két perc alatt meg tudjuk olvasztani.
Bébirépás aprópecsenye padlizsánnal
Hozzávalók:
60 dkg sertéscomb 30 dkg bébirépa 50 dkg padlizsán 2 vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyem zöldje só zsiradék
Kockákra vágjuk a sertéscombot, és felrakjuk párolódni a finomra vágott vöröshagymával és a zúzott fokhagymával együtt. Picit sózzuk, és a saját levében főzzük. Ha szükséges, időnként vízzel pótoljuk az elfőtt folyadékot, de végig sűrű leven tartjuk. A padlizsánt megmossuk, héjastul kétcentis kockákra vágjuk. Száraz serpenyőben megsütjük. Ha már puha a hús, hozzáadjuk a bébirépát meg a padlizsánt. Jól beforraljuk, megszórjuk az összevágott petrezselyemmel, közben kóstoljuk, sózzuk.
Mi legyen a köret?
A legegyszerűbb a ropogós, friss kenyér, amit épp szeret a család. Fehér cipó, olívás gyökérkenyér, savanykás rozskenyér, sokmagos zsemle – mindegyik illik mellé.
Főtt rizs: jázmin, basmati az ínyenceknek, barna az egészségtudatosoknak, rizottó az ínyenceknek.
Krumpli: héjában sütve, egyszerűen sós vízben főzve, ha sír utána a gyerek, akkor frissen sült hasábburgonya.
Dupla zöldség: emeljük meg a receptben megadott zöldség mennyiségét. Kalóriatakarékos megoldás.
Alternatív gabonák: bármilyen főtt gabona jól illik a szaftos raguk mellé. Köles, hajdina, quinoa, bulgur, kuszkusz – elég nagy ma már az elérhető választék.