Gyötrő keresztkérdések

Családi körSzijjártó Gabriella2024. 04. 10. szerda2024. 04. 10.
Szijjártó Gabi

Kedves Gabi! 
Anno szerelemből mentem férj­­hez, sosem okozott gondot köztünk a 15 év korkülönbség. Három évtizednél is többet lehúztunk együtt jóban-rosszban, kirepült a három gyerekünk, anyagi biztonságban élünk egy dunántúli nagyközségben. Szóval élvezhetnénk a hátralévő éveinket, erre Gábor megőrült! 
Egészen pontosan a nyugdíjba vonulásával kezdődött minden. Jó karban lévő, szellemileg a mai napig friss, a tervezőirodában is marasztalták. Aztán úgy másfél éve, 70 esztendős korában magától döntött úgy, hogy most már elég a munkából. Pár hónapig élvezte az új helyzetet: uszodába járt, a haverokkal pókerezett, régi bútorokat restaurált, miegymás. Aztán mi történt?! Elkezdett féltékenykedni rám! 
Én még csak 56 éves vagyok, régóta asszisztensként dolgozom egy kereskedelmi cégnél a közeli kisvárosban. Hétfőtől péntekig eljárok dolgozni, pontosan úgy, ahogy korábban. Mégis, a férjem harminc évig soha nem gyötört olyan keresztkérdésekkel, amelyek most már mindennaposak: hol jártam, kivel, miért; miért azt a ruhát veszem fel, kinek akarok tetszeni; ki hívott, ki küldött üzenetet? Folyton megkérdőjelezi, hogy igazat mondok, és ezen pillanatok alatt összekapunk. 
Én semmi okot nem adtam korábban és most sem a féltékenységre. Azelőtt nem volt baj, ha egyszer-egyszer elmentünk a kolléganőkkel moziba vagy névnapokon vacsorázni, most meg cirkuszt rendez és könyörög, hogy maradjak otthon. Meggyanúsított már a főnökömmel, a buszsofőrrrel és a szomszédokkal, sőt, az egyik nászunkkal is összeboronált! 
Mit tegyek, hogy visszakapjam a „régi” férjemet?! Le kellene építenem azt a néhány és ritka külön­programot, és ezentúl csak neki élni?! 
Üdvözlettel: Mariann 
 
Kedves Mariann! 
Nem hiszem, hogy önnek kellene megváltoznia vagy a szokásain változtatnia. Itt egyértelműen Gábornak szükséges „dolgoznia” saját magán. Ön abban lehet a segítségére, hogy a férje megértse és elfogadja: a nyugdíjba vonulásával egy új életszakasz kezdődött el, ami, bizony, nála lelki traumákkal is jár. 
Leveléből úgy tűnik, a férjének még nem sikerült „megemésztenie”, hogy valószínűleg közös életükben most először önök más-más életszakaszban járnak. Ez okozhatja azt a meghasonult állapotot, ami nála féltékenységben ölt testet. Ne szégyelljék jó barát, közelálló családtag vagy szakember segítségét kérni, hogy visszatérjen az elillant bizalom. 
Üdvözlettel: Szijjártó Gabi 
[email protected] 
 

 

Ezek is érdekelhetnek