Tavaszi húsos-tepsis kapormártással
Hozzávalók:
4 csirkecomb 5 új sárgarépa 1 kg újkrumpli 3 főzőhagyma 2 egész fokhagyma 1 kaliforniai paprika só 2 szelet húsos füstölt szalonna 1 kiskanál méz vaj pár levél zsálya 1-1 ág oregánó és rozmaring 1 dl száraz fehérbor
A kapormártáshoz: 3 dl besamelmártás 1 csokor kapor só bors cukor citromlé
A combokat elfelezzük, sózzuk, a szalonnát felcsíkozzuk, a répát meg az újkrumplit lekaparjuk, szükség szerint daraboljuk. A paprikát is csíkokra vágjuk, a főzőhagymát bevagdossuk, a fokhagymafejeket keresztben kettévágjuk. Kivajazott kerámiaedénybe tesszük a szalonna felét, körbe a sárgarépát, középre az újkrumplit. erre a fűszerezett csirkecombokat, közé a mézzel meglocsolt fokhagymát, a bevagdosott hagymát, a zöld fűszernövényeket, a paprikát, a maradék szalonnát. Ráöntjük a fehérbort. Alufóliával lefedjük, és 45 percig pároljuk forró sütőben, majd a takarást levéve rápirítunk.
A kapormártáshoz a szokásos módon besamelt készítünk, majd azt ízesítjük az apróra vágott kaporral, sóval, borssal, cukorral, pici citromlével.
Kókuszos krémes
Hozzávalók:
pár nagy szögletes ostyalap
A kókuszos krémhez: 7 tojásfehérje 30 dkg cukor 20 dkg kókuszreszelék 5 evőkanál lisztA vaníliás krémhez: 1 csomag vaníliás pudingpor 3 dl tej 20 dkg porcukor 1-2 evőkanál erős kávé 25 dkg vajA tetejére: 15 dkg étcsoki 1 dl tejszín
A tepsi alját ostyalappal kibéleljük. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Belekeverjük a kókuszreszeléket és a lisztet. Rákenjük az ostyára, és közepes tűznél rózsaszínűre sütjük. Megfőzzük a pudingport a tejben. A puha vajat habosra keverjük a kávéval és a porcukorral, majd összevegyítjük a kihűlt pudinggal. A kisült tésztára kenjük. A tejszínt felmelegítjük, feloldjuk benne a darabokra tört csokit, és rákenjük a sütemény tetejére. Ha megdermedt a tetején a máz, a krémest hosszú csíkokra vágjuk.